Мъск: Starlink ще предоставя интернет по време на самолетни полети

Планът на компанията все още чака регулаторно одобрение

Новини
13:44 - 15 Октомври 2021
1853
Мъск: Starlink ще предоставя интернет по време на самолетни полети

Илон Мъск коментира плана на SpaceX да използва Starlink за безжичен интернет по време на полети, като подчерта, че компанията му води преговори с авиокомпании за добавянето на високоскоростна сателитна интернет услуга, пише CNBC.

„Моля, уведомете ги, ако го искате във вашия самолет“, написа Мъск в Twitter и допълни, че Starlink може да добави „половин гигабитова свързаност във въздуха с ниско времезакъснение“.

Starlink е планът на компанията за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа от хиляди сателити, известна в космическата индустрия като констелация. Тя е проектирана така, че да доставя високоскоростен интернет на потребителите навсякъде на планетата.

SpaceX e изпратила 1740 сателита Starlink в Космоса досега, а мрежата има над 100 хил. потребители в 14 държави, които участват в публично тестване на бета версията. Услугата струва 99 долара на месец.

По-рано тази година вицепрезидентът на SpaceX Джонатан Хофлър заяви, че компанията „води преговори с няколко“ авиокомпании във връзка с добавянето на безжичен интернет към полетите. Тогава той подсказа, че става дума за „авиационен продукт в процес на разработка“.

„Вече направихме няколко демонстрации и очакваме този продукт да бъде завършен, за да бъде пуснат в самолети в близко бъдеще“, коментира още той през юни.

Авиокомпаниите работят със сателитни доставчици на широколентов безжичен интернет на борда, а Viasat и Intelsat са две от компаниите, които предлагат подобна свързаност в самолетите на Delta, JetBlue, American Airlines и United. Въпреки че наличните услуги използват сателити в далечни орбити, сателитите на Starlink са разположени по-близо до Земята и могат да предложат по-бърза скорост на интернет връзката по време на полет, пише investor.bg.

Хофлър подчертава още, че Starlink „осигурява глобална мрежа“, така че „авиокомпаниите летят под тази глобална мрежа и имат връзка, където и да отидат“.

По-рано Мъск е споменавал, че очакваното регулаторно одобрение ще определи кога Starlink ще може да се ползва от авиокомпаниите, тъй като услугата „трябва да бъде сертифицирана за всички видове въздухоплавателни средства“.