Маските падат напълно за десетина дни

Здраве
12:41 - 29 Март 2022
5027
Маските падат напълно за десетина дни

Депутатите от комисията по здравеопазване се събраха на извънредно заседание, заради внесените промени в Закона за здравето. 

Те предвиждат маските да останат на закрити обществените места, когато не е в сила извънредната епидемична обстановка след 1 април. Министърът на здравеопазването Асена Сербезова и директори на РЗИ по места ще могат да въвеждат част от мерките ако се наложи.

Народният представител от "Продължаваме промяната" и председател на Здравна комисия доц. Антон Тонев обяви, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който парламентът ги гласува на второ четене.

"Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда", каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата. Така обаче в периода от 1 април до приемане на поправките предпазните средства стават навсякъде пожелателни. 

Председателят на Здравната комисия подчерта, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да има законово основание да продължат да се изплащат парите на медиците, съобщи БГНЕС.

Думите на Антон Тонев бяха във връзка с изявлението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. "Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите.

По думите му предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.

Той коментира и отпадането на маските. "Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал", заяви Ангелов.