Маслото от лавандула лекува тревожност

Водещ германски психиатър препоръчва растителното масло преди да прибегнем към лекарствата

Здраве
12:53 - 15 Май 2019
2616
Маслото от лавандула лекува тревожност

Водещ германски психиатър препоръча страдащите от тревожност да пробват първо ефекта на маслото от лавандула, преди да им бъдат назначени лекарства, към които може да се пристрастят, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

„Леката форма на заболяването може да бъде преодоляна и с естествени средства, като лавандуловото масло”, коментира проф. Ханс Петер-Фолц.

Според него лекарите прибързват с изписването на бензодиазепини и други лекарства.

Ефектът от капсулите с лавандулово масло е като от най-често използваните лекарства против безпокойство, твърди проф. Фолц, който е директор на болницата за психиатрия, психотерапия и психосоматична медицина в Шлос, Германия.

Официалните препоръки на британската здравна служба обаче гласят, че няма достатъчно доказателства за успокояващия ефект на лавандуловото масло.

Изследване на германски психиатри от 2010 г. показа, че лавандуловото масло намалява физичните и психологични симптоми на тревожност на 45% от участниците без странични ефекти и има същия ефект като бензодиазепина Лоразепам.

Друго изследване от 2014 г. на медицинския университет във Виена установи, че лавандуловото масло намалява активността в зони в мозъка, свързани с тревожността.