Масов гроб на разстреляни от Народния съд откриха в Бургас

Историците Митко Иванов и Стоян Райчевски твърдят, че десетки са погребани през 1945 г. в парка „Света Троица”

Нещо за четене
15:08 - 31 Януари 2020
7079
Масов гроб на разстреляни от Народния съд откриха в Бургас

Историците Митко Иванов и Стоян Райчевски, автори на книгата „История на Бургас”, са открили масов гроб на разстреляни от Народния съд през смутната 1945 г. бургазлии. Двамата се срещнаха с журналисти, за да разкажат за разследването си.

Общия гроб на десетки разстреляни от Народния съд в Бургас се намира в сегашния парк „Света Троица” в квартал „Славейков”, като тогава на мястото имало ниви. Точното местонахождение на масовия гроб е край кръстовището между улиците „Лазар Маджаров“ и „Яни Попов“. Историкът Митко Иванов даде подробности за трагичното откритие и призова на мястото да се постави паметна плоча. Разказите на свидетели отпреди повече от 70 години са красноречиви. Такъв е например споменът на Стоян Райчевски, записан изрично още през 2017 г. от Иванов.

Стоян Райчевски показва точното местонахождение на общия гроб на разстреляните от Народния съд през 1945 г. Той е бил воден като малък от майка си, която отдавала почит на разстреляния си брат.

„Майка ми посещаваше мястото на гробовете, за да отдаде почит на брат си, също разстрелян. Водеше и мен, макар че бях дете и не разбирах точно какво се е случило и се случва. Беше на това място, където съм застанал сега в края на диагоналната алея, която идва от „входа“ на гробището (зад спирката срещу болницата) към дн. жк „Славейков“. Алеята според мен е по същото направление и днес. Кипарисите по нея ги помня ясно, но бяха много малки. Мястото трябва да е на няколко крачки от дн. транспортна улица - изглежда, че тя не е разширявана.

Нямаше надгробия или някакъв друг знак, а само две ниски елипсовидни насипчета като ниски могилки, по няколко метра, много близо една до друга. В два общи гроба са били положени труповете. Майка ми посади люляк, за да се отбележи и помни мястото. Не зная дали днес още расте, не го виждам сега. Пролетно време може да се провери“, разказва Стоян Райчевски, цитиран от „Флагман”.

Той самия също не знае колко точно са погребаните в масовия гроб. Фактите обаче сочат, че нямало надгробни плочи или какъвто и да е знак. Имало е само два ниски насипа по няколко метра.

„Лично аз се чувствам странно, че това, което правим със Стоян Райчевски, не е направено до 2020 г. Темата е изключително деликатна, информацията ни е прецезирана много внимателно и с голяма доза увереност можем да твърдим, че общият гроб е именно на това място“, обясни Митко Иванов. Той допълни, че оповестяването в публичното пространство на общия гроб, не е политическа инициатива и цели единствено мястото да бъде отбелязано с паметен знак.

Митинг в подкрепа на Народния съд през кървавата 1945 г.