Масов протест в Бруклин заради смъртта на Джордж Флойд (СНИМКИ)

Демонстранти хвърляха бутилки срещу полицията, тя им отговори със сълзотворен газ

Актуални новини
15:55 - 30 Май 2020
2960
Масов протест в Бруклин заради смъртта на Джордж Флойд (СНИМКИ)

Протестиращите, разгневени от смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, се сблъскаха с полицията в Бруклин и Долен Манхатън в петък вечер при поредица от хаотични схватки, при които бяха ранени и демонстранти, и полицаи, пише американският вестник "Ню Йорк таймс".

За втора поредна нощ напрежението не стихва в Ню Йорк, след като хиляди хора се събраха на демонстрация в района на залата „Барклис Център“ в Бруклин. Някои хвърлиха бутилки и предмети срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ.


Изоставен полицейски микробус беше подпален и поне два други полицейски автомобила бяха вандализирани и стъклата им бяха изпочупени в квартал Форт Грийн, близо до залата. 


Малко преди 23:00 часа местно време (6:00 часа в събота българско време) , кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви в „Туитър“: „Единствената ни цел е деескалирането на тази ситуация и осигуряването на безопасност на хората.“ Той обеща „пълен преглед на случилото се тази вечер. Никога не искаме да виждаме друга нощ като тази", цитира думите му Фокус.

Протестите в Ню Йорк започнаха спокойно в петък следобед, като стотици скандираха: „Черният живот означава нещо“ и „Искаме справедливост“ около площад Фоли в Долен Манхатън.


Безредиците започнаха часове по-късно в Бруклин. Хората от тълпата скандираха срещу полицейското управление, ръкопляскаха шумно и носеха плакати.

На няколко плаката пишеше: „Не мога да дишам.“ Някои демонстранти вдигаха ръце във въздуха и скандираха: „Не стреляйте“. Тогава започнаха да хвърлят предмети срещу полицията.


До полунощ няколко униформени служители са били ранени, заяви полицейски служител, изказвайки се при условие за анонимност.

Десетки протестиращи са били задържани на различни митинги около площад Фоли и в кварталите близо до залата през цялата нощ.


Видеоклипове, публикувани в интернет, показваха, че демонстрант е бил удрян с палки, докато е бил арестуван. Друг показа офицер, който удря протестиращ.


Висш полицейски служител, който също не е упълномощен да предоставя информация, заяви, че са арестувани между 50 и 100 души.