Масова подмяна на членове на СИК в Благоевград и Сандански

Новини
09:35 - 03 Ноември 2019
2792
Масова подмяна на членове на СИК в Благоевград и Сандански

В Благоевград днес гласоподавателите избират кмет между Атанас Камбитов от ГЕРБ и независимият, подкрепен от БСП, Румен Томов.

Изборният ден започна нормално, близо 65 000 са избирателите. В Сандански и Гърмен също избират общински кмет.

Много смени бяха регистрирани в състава на секционните комисии в Благоевград и Сандански. В Благоевград от вчера до днес бяха сменени 70 членове, в Сандански - около 60, съобщава БНТ.

През миналата седмица в село Рилци имаше напрежение заради това, че местни жители недоволстваха срещу гласуването на македонци с двойно гражданство.

В Рилци още на първи тур си избраха кмет. Днес в селото гласуват само за общински градоначалник.

"След като са в списъците, след като им е дадено право на глас, ние какво можем да направим, след като държавата го дава това право? Ние няма и защо да гласуваме, ние си избрахме кмета, а за града не ни интересува", коментираха местни жители.

От новия кмет на селото хората очакват да направи ревизия на списъците с регистрирани в Рилци македонци с двойно гражданство.

"Да, трябва, защото някои от тях са регистрирани на къщи, на къщи в които живеят хора, което не е много приятно, трябва да се реши този проблем. На какъв адрес ще ги пишат, да не е на къщите на хората", коментира Мариела Тренчева. 

Около 70 са македонските граждани, които са включени в избирателните списъци за местните избори в Рилци, като местните казват, че македонски граждани не са виждали да живеят в селото им. 

По данни на ГРАО в Рилци живеят над 5000 души. Имащите право на глас на местните избори обаче са малко над 800.