Масови мелета и сълзотворен газ на финала за Купата на Гърция

Панатинайкос спечели трофея за първи път от осем години

Спорт
09:24 - 22 Май 2022
2001
Масови мелета и сълзотворен газ на финала за Купата на Гърция

Панатинайкос след осем години спечели Купата на Гърция, надделявайки над ПАОК с 1:0 благодарение на дузпа, реализирана от Айтор Канталапиедра в 34-ата минута.

Мачът обаче ще се запомни с масов бой между феновете на двата отбора преди мача, сблъсъци с полицията, както и пародийни моменти в сериозни епизоди от мача, който се игра на Олимпийския стадион "Спирос Луис" в Атина. За съдия на мача беше извикан Антонио Матеу Лаос от Испания.

"В гръцкия футбол нищо не се променя, колкото и години да минат", написа след мача журналистът Йоргос Стасинопулос от популярния вестник "Фос".

Дузпата в 34-ата минута беше дадена доста авторитетно от Матеу Лаос, което доста ограничи протестите. И така Панатинайкос спечели 19-а купа в историята си и първа от осем години насам.

Това беше финал, който беше белязан от мрачни епизоди от бой между феновете и на двата отбора и който започна с 32 минути закъснение, докато беше прекъснат за около нови 25 минути след гола на Панатинайкос. Финал, който е чудо, че започна и завърши. Сълзотворен газ, светкавици, камъни и сблъсъци откраднаха шоуто в друга посока и едва не доведоха до трагедия. Това, че мачът започна с 32 минути закъснение докато се укротят феновете, изглежда се отрази на футболистите и двата отбора изглеждаха доста непохватни и трудно създаваха някакви прилични атаки.

Постепенно Панатинайкос заигра по-добре и при първата прилична възможност съдията отсъди дузпа заради фаул на Виериня срещу Мият Гачинович. След като се консултира с колегите си от стаята за видео-помощ, Лаос призна дузпата, а Айтор я вкара. Това доведе до ново спиране на мача заради безредици, а голмайсторът беше ударен с камък по ръката от фен.

Чак в края на първото полувреме ПАОК стигна до първа възможност, но вратарят Бриньоли спаси. Първите 20 минути на втората част бяха за Панатинайкос, а след 65-ата минута Разван Луческу направи няколко промени, които се отразиха благотворно. Резервата Шваб, както и Андрия Живкович можеха да нанесат решаващ удар за 1:1. При ударът с глава на Шваб Коцирас беше застанал на голлинията и изби, а при този на Живкович вратарят показа класа и спаси.