Масови убийства в затворите в Хондурас

18 затворници загинаха, а 16 бяха ранени при стрелба зад решетките в пристанищния град Тела

Топ
12:41 - 23 Декември 2019
2133
Масови убийства в затворите в Хондурас

Най-малко 36 души бяха убити при сблъсъци през уикенда в затворите на Хондурас. В неделя следобед 18 души от една банда загинаха при сблъсък между затворници в затвора Ел Порвенир на 60 км северно от столицата Тегусигалпа.

При свадата бяха използвани огнестрелни оръжия, ножове и мачете, ранени бяха 10 души, заяви пред местните медии лейтенант Жозе Коело, говорител на Националните междуведомствени сили за сигурност (Фусина).

На 20 декември вечерта 18 затворници загинаха, а 16 бяха ранени при стрелба в затвора в пристанищния град Тела, северозападно от столицата. Тези инциденти станаха малко, след като президентът Хуан Орландо Ернандес, който е изправен пред вълна от размирици в затворите, разпореди във вторник армията и полицията да поемат контрола над 27 затвора в страната, които са препълнени с около 21 000 затворници.

По-късно силите за сигурност заявиха, че разполагат около 1200 военни и полиции в 18 затвори, класифицирани като "високорискови".

Президентът предприе извънредните мерки, след като на 14 декември в затвора с висок режим на сигурност в Ла Толва на 40 км източно от Тегусигалпа бяха убити от други затворници петима членове на една всяваща страх банда. Този пък линч стана само ден след застрелването на надзирател в затвор също с максимален режим на сигурност в западния град Санта Барбара .

Хондурас страда от наркотрафик, банди, бедност и корупция. Страната е с един от най-високите показатели на убийства в света в невоенно време. През 2018 г. са регистрирани 41,2 убийства на 100 000 жители.

За да се бори с тежката престъпност, президентът Ернандес създаде военна полиция, финансирана от нов данък, и изгражда специални затвори за заловени и осъдени бандите.

Високото ниво на престъпност бе основната причина за мигрантската вълна към САЩ, по-специално от непълнолетни, които казват, че се страхуват да не бъдат въвличани в банди.