Мата Хари измислила стриптийза

Екзотичната танцьорка и куртизанка е разстреляна на 15 октомври 1917 г. като немска шпионка

Едно време
23:00 - 15 Октомври 2021
4563
Мата Хари измислила стриптийза

Маргарета Гертруда Зеле, холандска екзотична танцьорка и куртизанка, по -известна със сценичното си име Мата Хари, беше застреляна на този ден, 15 октомври 1917 г., като немска шпионка по време на Първата световна война.

Родена е в Леуварден на 7 август 1876 г., тя е израснала в богато семейство и като дете поради черната си коса се откроява сред своите връстници със светла кожа и руси коси в Холандия.

Посещава училище за учители, но е изключена, когато е на 16 заради афера с женения директор на училището.

Маргарета става екзотична танцьорка в Париж през 1905 г. и много скоро след това тя приема сценичното име Maта Хари, което на малайски означава „око на деня“, т.е. Слънцето.

Тя била умела в индийските танци и се появявала почти гола на сцената. Смята се, че тя малко или много е измислила стрийптийза като форма на танц. Мата Хари е била любовница на милионер и индустриалец, а също така е имала връзки с богаташи и благородници.

По време на Първата световна война тя пътува до Англия, Франция, Холандия и Испания, а също така е куртизанка на много високопоставени офицери. През януари 1917 г. в едно от германските секретни съобщения се споменава за услугите на шпионина X-21. Френската тайна служба смята, че шпионинът Х-21 всъщност е Мата Хари и тя е арестувана на 13 февруари в хотелската си стая в Париж.

Тя е осъдена като немски шпионин и застреляна на 15 октомври същата година, въпреки че слуховете, че е работила като шпионин, никога не са потвърдени, а обстоятелствата на предполагаемото й признание също не са изяснени. Тя е била на 41 години.

Като една от най -загадъчните личности на 20-ти век, тя става синоним на привлекателен шпионин и служи като вдъхновение за повече от 250 книги и многобройни филмови пресъздавания. Един от най -известните филми за нея е „Мата Хари“ от 1931 г. с Грета Гарбо в главната роля.