Математик: По 250 жертви на ден за изборите

С връщането на гимназистите виждаме отново движение на епидемията от училище към домовете, твърди Лъчезар Томов

Общество
11:01 - 06 Март 2021
4716
Математик: По 250 жертви на ден за изборите

Тенденции при смъртността и движение при учениците и техните родители - наблюдава се текущо увеличаване на леталитета в последните две-три седмици от 4% до 8.5%. Увеличава се скоростта, с която се натрупват смъртните случаи, което не може да е само от закъснели починали (дълго лекуващи се), тъй като отговаря на подобни тенденции при хоспитализациите и пациентите в интензивни отделения като дял от активните случаи. Това пише във фейсбук математикът Лъчезар Томов.

"При децата скоростта на нарастване на случаитe в относителен план е най-висока и от седмица изпреварва тази на техните родители. С връщането на гимназистите виждаме отново движение на епидемията от училище към домовете, тъй като в гимназиите се тества повече".

"Четиринадесетдневната заболеваемост на 100 000, която изчислявам аз е малко по-висока от официалната, заради актуализирания брой хора (рекорден брой починали миналата година). Прогнозата за тази заболеваемост за следващите три седмици е показана при запазване на текущия R=1.1954", пише още Томов.

"Ще видим дали ръстът на леталитета е временен феномен, или това е ефект на британския вариант. Ако това е така, прогнозите, които правихме са силно занижени, а те дават текущо 250 нови смъртни случаи на ден до 10 април", завършва той.