Мая Анджелоу пише до дъщерите на света

Изповеди
11:11 - 17 Май 2021
2279
Мая Анджелоу пише до дъщерите на света

„Не забравяй, че си достатъчна сама на себе си! Постарай се да нe умреш, преди да си направила нещо прекрасно за човечеството” – такъв съвет дава преди десетилетия поетесата Мая Анджелоу на тв звездата Опра Уинфри.

По онова време водещата е съвсем млада, бори се с травмите от преживяно насилие, а постижението да бъде първата чернокожа жена, натрупала милиард долара в банковата си сметка, тепърва предстои. В онзи момент най-голямото признание на Офра е доверието и приятелството на Мая Анджелоу, нареждана сред най-великите жени на ХХ век.

 Преди Опра да стане първа в своята област, Мая вече е влязла в историята като първата чернокожа кондукторка в трамвай, първата чернокожа режисьорка, като вдъхновяваща е актриса, танцьорка, певица... И като борец за граждански права на афроамериканците рамо до рамо с Мартин Лутър Кинг и Малкъм Екс...

От половин век насам книгите на Мая Анджелоу (1928 - 2014), сред които 7 автобиографии, томове с поезия, есета, пътешествия, неизменно са в списъците с бестселъри в САЩ. Тези дни у нас за първи път излиза книгата ѝ „Писмо до дъщеря ми“ в превод на Христина Керанова и с логото на издателство „Лист”. Изящно оформеният том включва колекция от 28 есета, стихотворения и поздравителни адреси, посветени на всички жени.

„Родих едно дете, син, но имам хиляди дъ­щери. Вие сте черни и бели, еврейки, мюсюл­манки, азиатки, испаноезични, индианки и алеутки. Вие сте дебели и слаби, хубави и обикновени, хомо- и хетеросексуални, обра­зовани и неграмотни и аз говоря на всички вас. Ето моя дар за вас”, обръща се Анджелоу към своите читателки-духовни дъщери.

„Може да не успееш да контролираш всичкo, коeто ти се случва, но можеш да вземеш решение, че не си победена. Опитай се да бъдеш дъгата над нечий облак. Не се оплаквай. Прави всичко възможно, за да промениш нещата, които не харесваш. Ако не можеш да ги промениш, промени начина си на мислене.”, казва авторката.

В САЩ „Писмо до дъщеря ми” излиза през 2008 г. и става бестселър, а избрани цитати се превръщат в крилати фрази и обикалят социалните мрежи и до днес.

В България духовните наследници на Мая Анджелоу също се множат, благодарение на автобиографиите ѝ „Знам защо пее птицата в клетка” и „Мама и аз и мама”, издадени от „Лист”.