Мая и Корнелия в общ фронт срещу Бойко

Актуални новини
16:05 - 27 Май 2020
7141
Мая и Корнелия в общ фронт срещу Бойко

Нестабилността на властта и политическата суматоха от последните седмици са напът да родят чудеса. Едно от тях е предстоящата прегръдка между ожесточените доскоро политически врагове Мая Манолова и Корнелия Нинова. 

Lupa.bg научи, че тази седмица предстои съдбовна среща между лидера на БСП и председателя на гражданската платформа "Изправи се.БГ". Съдбовна, защото политическото бъдеще и на двете до голяма степен зависи от това дали хард дамите на опозицията у нас ще намерят допирателна точка помежду си.

"Има договорка за такава среща. Тя е официално потвърдена, но дали двете ще успеят да се разберат... това е друг въпрос", довериха от „Позитано” 20.

Не е тайна, че години наред Нинова и Манолова изпитваха неприязън една към друга, защото са еднакво амбициозни и с огромно его. Натрупаният през годините опит и политическите шамари, които понесоха, явно са ги научили, че сами няма да успеят да пробият до върховете на държавата, където са се прицелили.

Откакто Нинова е председател на БСП, тя постоянно е във вътрешнопартийна война с опонентите си в столетницата.

Ту Кирил Добрев диша във врата й, ту Георги Гергов плете интриги зад гърба й. А амбицията на Корнелия е да вземе властта и да седне в стола на Бойко Борисов.

Социологическите проучвания обаче показват, че в близко бъдеще БСП няма как самостоятелно да измести ГЕРБ от властта. 

Манолова от своя страна се размина на косъм от изборната победа в София на последните кметски избори и това я зареди с нова доза хъс за политическа кариера.

Само преди броени дни обаче – на протеста, който поведе пред Министерски съвет на 23 май – тя се убеди, че сама няма да стигне далече. Нито Слави Трифонов излезе да й даде едно рамо, нито получи обещаната подкрепа от набиращата сили млада партия "Възраждане". 

Всички тези факти довели Корнелия Нинова и Мая Манолова до извода, че двете имат шанс за успех, само ако действат заедно. Дали това взаимодействие ще се реализира обаче зависи най-вече от предстоящия труден разговор между тях.