Мая Манолова: Оттеглете Проекта на Стратегия за детето

Замразяването на документа не е решение на проблема в обществото, категорична е омбудсманът

Актуални новини
14:41 - 15 Май 2019
2399
Мая Манолова: Оттеглете Проекта на Стратегия за детето

С особена загриженост и тревога следя нарастващото напрежение в обществото по повод на Проекта за Стратегия за детето 2019 – 2030 г. Постъпиха десетки декларации, подписки, становища и позиции от граждани и организации, които дават ясен знак, че има сериозен проблем в диалога между държавните институции и родителите и това драстично раздалечава техните позиции.

Това се казва в официална позиция на омбудсмана Мая Манолова по повод замразената от правителството Национална стратегия за детето, която предизвика бурно обществено недоволство през изминалите седмици.  

Манолова настоява проектът да бъде изцяло оттеглен от правителството и обсъждането да бъде прекратено, тъй като според нея документът е провокирал страхове, като например, че се позволява драстично вмешателство на държавата в семейството, включително „принудително отнемане на децата от родителите им“.

„Този документ, който трябваше да ни обедини в името на децата ни, изведе на улицата протестиращи родители и ни раздели като общество”, коментира още омбудсманът.

Според нея в документа има ясно изразено противопоставяне на интересите на детето на семейните ценности, тъй като благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство.

Като цялостно решение на проблема, Манолова предлага да се изработи изцяло нова стратегия, която ясно и категорично да изведе и намери баланса между „най-добрия интерес на детето“ и съхраняването на целостта на семейството, в духа на констатациите и препоръките, отразени в Доклад № 14568 от 2018 г., Резолюция 2049 (2015) и Препоръка 2068 (2015) на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

„В този смисъл, държавата трябва да концентрира главните си усилия и ресурси за подпомагане на родителите, изпаднали в криза, като в същото време ограничи прилагането на мерки за отделяне на децата от тях и изпращането им в приемни семейства, и за осиновяване, само до крайните случаи, и то в рамките на надеждна процедура, която защитава правата на децата и на техните родители от административен произвол, бюрократично бездушие, субективизъм и очевидни несправедливости”, казва още тя.

Освен това Манолова апелира при изработката на нов документ да се организира широка и задълбочена експертна и обществена дискусия, в която да вземат участие „всички компетентни граждански организации и обществени фигури, които са изразители на различните гледни точки в обществото относно приоритетите на държавната политика за закрила на децата и семейството”.

„Дебатът за децата ни, е дебат за бъдещето ни, който трябва да започне незабавно, трябва да започне сега, да бъде честен и открит. Само така ще се разсее впечатлението, че „замразяването“ на сега съществуващия проект изчаква по-добри времена, за да бъде отново сложен на масата.”