Мая моли Илияна Йотова да помилва Десислава Иванчева

На кого оставят детенце на 1 годинка, пита бившият омбудсман

Политика
14:00 - 10 Ноември 2022
6917
Мая моли Илияна Йотова да помилва Десислава Иванчева

Бившият омбудсман и ексдепутат Мая Манолова внася искане до Комисията по помилването, ръководена от президентството за някогашната кметица Десислава Иванчева, която днес замина за Сливенския затвор, за да изтърпи окончателната присъда от ВКС за 6 години решетки. Комисията към "Дондуков" 2 е поверена в ръцете на бившата съпартийка на Манолова - Илияна Йотова. 


Осъдените Иванчева и Биляна Петрова 

"Присъдата на Десислава Иванчева от 6 години затвор е прекомерна и несправедлива. Виновна или не, съдът реши след най-знаковото дело на спецпрокуратуратурата, след показен арест, вериги и години по затворите", отбелязва Манолова. 

Според нея 5 години след ареста е време за солидарност, защото Иванчева е майка на дете на едва 1 година, чиято съдба остава под въпрос. 

"За всички е ясно, че през тези години тя понесе отговорност и няма да извърши престъпление, а присъдата е несправедливо сурова. Като омбудсман съм посещавала затвора в Сливен и мога да потвърдя за лошите условия там. Затова ще отправим искане до президентството за помилване на Иванчева", съобщи бившият национален защитник. 

Десислава Иванчева бе кандидат за кмет на София паралелно с Манолова през 2019 г. Тогава Мая излезе на балотаж срещу Йорданка Фандъкова, а настоящата затворничка я подкрепи.