Мая тръгна по пътя на Орбан - обещава по 2 бона за всяко родено дете

Политика
13:37 - 18 Март 2021
4885
Мая тръгна по пътя на Орбан - обещава по 2 бона за всяко родено дете

Мая Манолова тръгна по пътя на унгарския премиер Виктор Орбан, известен с щедрата си семейна политика и огромните данъчни облекчения и помощи за младите двойки и за новородените. При представянето на програмата на коалицията между нейната платформа "Изправи се.БГ" и Отровното трио "Изправи се! Мутри вън!" тя обяви мащабна реформа в социален план и гарантира огромна промяна в разпределението на социалните плащания, като обеща солидни еднократни плащания при раждане на първо, второ и трето дете. За целта тя предлага съответно осигуряването на съответно 2000, 3000 и 4000 лева. Условието - те ще са за работещи родители и осигурявали се през последните 2 години.

Борисов стигна дъното от върха на държавата. Имаме алтернативна на едноличния корупционен модел, който той установи. Това е нашият план за България - за неотложна подкрепа на обикновените хора. Парите вече няма да следват него, а тях", заяви Манолова.

През следващите няколко години у нас ще влязат над 30 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, припомни тя. "Те вече имат план как да ги плячкосат, но ние няма да им го позволим. А гарантираме те да стигнат до всяко семейство и всяка фирма. Предлагаме пакет от 700 млн. лева за подкрепа на семействата, на майките. Това е по-малко от парите за ВиК и много по-малкото от даденото в черната каса на властта - "Автомагистрали" АД", коментира Манолова, като подчерта, че пред бетона тя, като лидер на "Изправи се.БГ", избира не него, а бъдещето на страната - децата. 

Бившият национален защитник разкри, че мотото на кампанията е за гласуване за държава-омбудсман и обеща още вдигане на майчинството до 60% за втората година, но не по-малко от 1 минимална работна заплата. Безплатни детски градини и ясли за всяко дете, а при недостиг на места - ваучери за частни забавачки.

"Край на служебните автомобили и пълна ревизия на 11-годишното управление на Борисов. Това няма да реши проблема с бедността. Хората искат пари и достойнство. Има една тема, по която всички са на едно мнение - ниските доходи и ниските песнии. Имаме план как минималният доход на работещ човек да е 1250 лв до края на следващия мандат. А ще настояваме за преизчисляване на всички пенсии и увеличението им за всяка следваща година", декларира още Манолова. 

Сред останалите хоризонти от платформата са реформа на правосъдието, възстановяване на върховенството на закона, инвестиция в поколенията - в човешкия ресурс, модерно образование, високотехнологично здравеопазването, културна реформа, икономически ръст чрез научни изследвания и цифровизация и иновации, интеграция на уязвимите групи, 

"България винаги е можела да произвежда умни бебета", пък отбеляза Арман Бабикян.