Мазал тов и до 120! Ицко Финци празнува 90 години

Актьорът легенда е ексцентричен, цветен, различен, винаги отвъд стандарта

Легенди
13:06 - 25 Април 2023
6973
Мазал тов и до 120! Ицко Финци празнува 90 години

"Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо. Смисълът на живота ми е да позная колкото може повече неща, състояния, факти…” Така накратко описва себе си Ицхак Финци. Големият български театрален и филмов актьор днес празнува 90-ия си юбилей.

Изключително талантлив актьор, виртуозен цигулар, свири също на пиано и акордеон, пътешественик, мечтател, романтик, писател. Той е ексцентричен, цветен, различен, винаги отвъд стандарта, споделят за него филмови и театрални критици.

Ицко Финци е роден в София на 25 април 1933 г. в еврейско семейство. Произхожда от шпаньолско-еврейски род. Ицхак или Исаак на иврит означава “Този, който ще се смее”. През 1955 г. завършва ВИТИЗ “Кр.Сарафов”. Театралната му кариера започва в Димитровградския драматичен театър. След това работи в трупите на Бургаския театър, Сатирата, Младежкия театър и Малък градски театър зад канала. Има участия и в Театър 199.

"Той е Артист в най-идеалния смисъл на понятието. Без съобразяване с възраст, физиология и лимити, неизтощимо влиза от роля в роля: играе, свири на цигулка и пиано, дирижира, режисира, пътешества, озвучава, пише, снима, чете на глас, разказва...

Историите му са библейски и младежки, нижат се като джаза, който обожава, а самият той, докато разказва, заприличва на герой на Уди Алън – побелял, брадат, любопитен, интелигентен, уязвим...

Ицко Финци е повече от артист – просвeщенец е! Вероятно заради неизлечимата му отвореност е младеж и на 90", споделят от Филмотечно кино "Одеон".

За киното е открит в „Звезди” (1959) на Конрад Волф по сценарий на Анжел Вагенщайн: „Явявам се 1-2 минути. Поканили са ме, защото съм евреин, а филмът е на еврейска тема. Докато бях във ВИТИЗ, ме викаха за фотоси за картотеката на Киноцентъра, но ми казаха, че съм нефотогеничен. И останах с горчивината, че няма да ме бъде в киното”.

За щастие на киното и зрителите, напразно се е притеснявал - оттогава е изиграл около 80 роли в български филми: главни, второстепенни, метеорни... Забележително е присъствието му в „Преброяване на дивите зайци”, „Вилна зона”, „Елегия”, „Закъсняло пълнолуние” на Едуард Захариев. Играл е и при Рангел Вълчанов и Иван Павлов.

"Заради одухотворената космополитност на излъчването му, а и знанието на езици, е канен неведнъж в чужди продукции, сред които и „Чифликът на чучулигите” (2007) на братя Тавиани, но над всички тях се извисява забележително експресивното му превъплъщение в унгарския художник Тивадар Костка Чонтвари (1853-1919) в „Чонтвари” (1980) на Золтан Хусарик, където обаче е озвучен от друг. Именно той ще открие Седмицата на унгарското кино в „Одеон” (29 април – 4 май)", отбелязват от "Одеон".

Напоследък Ицко Финци работи в тандем със сегашната си спътница, младата режисьорка Лиза Боева.

В чест на 90-та му годишнина във Филмотечно кино „Одеон” тече панорама от филми с негово участие. Днес от 14.00 ще бъде показан „Нашият Шошканини” на Георги Стоев-Джеки, с когото го свързва дългогодишно приятелство и сътрудничество.

Шошканини на Ицко Финци - едновременно виртуозен цигулар, безпомощен любовник и вкопан в бита еснаф - е в центъра на мозаечен разказ за невървежа, а колажът от нелепите ситуации, в които попада, препращат ту към ранните филми на Едуард Захариев и Иван Терзиев, ту към Чешкото чудо и Иржи Менцел.

Актьорът бяга от гротеската, за да стопли героя си мощта на трагикомичния си талант. И заради неговата непослушна истинност, филмът, подобно на самия Шошканини, е маргинализиран от „дисциплинарния режим”, естествено.

„Колкото по-възрастен ставам, толкова по-смирен съм. Изглежда, че с възрастта едни стават заядливи старци, а други стават по-кротки. Аз съм от вторите, просто не виждам смисъл да се стремя да променям хората, вече знам, че те не могат да се променят", споделя Ицко Финци.

Снимал се е в около 100 български и чужди филмови продукции. Изиграл е много култови и запомнящи се персонажи в българското кино, сред които са главните му роли във филмите на режисьора Едуард Захариев: "Преброяване на дивите зайци", "Вилна зона" и "Елегия", както и много други, между които: “Нашият Шошканини”, “Закъсняло пълнолуние”, “Всичко от нулата” и др.

През 2012 г., Ицко и Лиза заедно с Анна Стефанова учредяват творческо обединение “Филизи 33”.

Първият проект, който “Филизи 33” продуцира, е филмът “Вера” (2012). В навечерието на своя 80-годишен юбилей професор от Сорбоната получава писмо от жена, която не е виждал 50 години. Някогашната му голяма любов Вера. В главната роля, естествено, е Ицко Финци, филмът е на руски език.

Следва игралният филм “Космос” (2013), анотацията за който гласи: “4 пъти месечно, всеки четвъртък, точно след централната емисия на новините, 23 минути след полунощ, в ефира на радио “Космос” водещият отправя въпрос към своята аудитория... Ицко Финци е с цигулката си и в партньорство със сестра си Ида Финци...”.

През 2013 г. Лиза Боева реализира идеята си, родила се в Ермитажа - художествено-документалния филм “Лятото на Мона Лиза”. В него Финци не играе само Джокондата. Той е и Леонардо да Винчи, и Пикасо, и Аполинер, и статуя, и улица и какво ли още не. Като визия и структура филмът няма аналог досега в нашето кино.

През април 2017 г. дни преди 84-ия рожден ден на Ицко Финци се ражда дъщеря му Матилда, кръстена на баба си по майчина линия Матилда.

От няколко години Финци живее край Варна с 44 години по-младата си половинка Лиза, с която имат 6-годишна дъщеря Матилда. 

От първата си съпруга - пианистката Гина Табакова Ицко има син - световноизвестния актьор Самуел Финци, който от 30 години живее и работи в Германия.

"Аз не живея със спомени. Тази дейност, която вършим с Лиза във „Филизи 33“, много ме въодушевява и ме прави да се чувствам необходим и важен“, казва Ицко Финци.

"Смятам, че наистина си струва човек да се посвети на възпитание в изкуство, на възпитание в разбиране – да разбираш кое е наистина красиво и стойностно, допълва той. „Защото, за себе си мога да кажа, че на младини съм пропуснал тази сфера. Това, че сега ми се отдава възможност да се посветя, много ми харесва. И ми дава тонус, дава ми енергия“, казва още актьорът.

* "Мазал тов и до 120!" е еврейски поздрав за Честит рожден ден с пожелание рожденикът да живее до библейските 120 години.