МАЗАЛО: "Спаси София" ще сваля Фандъкова, Алибегов пък ще сваля тях

Собствениците на заведения заподозряха Борис Бонев, че иска поста на кака Данче

Политика
17:30 - 04 Октомври 2022
4555
МАЗАЛО: "Спаси София" ще сваля Фандъкова, Алибегов пък ще сваля тях

Гражданската организация "Спаси София" на младия активист Борис Бонев ще бъде в центъра на две акции в столицата идната седмица. Едната - организирана от нея, а другата - срещу нея. Lupa.bg ви предлага кратка хронология на хаоса около жълтите павета.

Днес от "Спаси София" разпратиха призив за протест с искане на оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Борис Боев събира привържениците си на 12 октомври от 18 ч. пред сградата на общината. Като повод Бонев посочва идиотското нареждане и пренареждане на жълтите павета.

"Гаврата с жълтите павета преля чашата. Не става въпрос за поредния ремонт на ремонта и усвояване на милиони, а за безвъзвратно заличаване на историческия облик на София! Нищо няма да се промени, ако сме безучастни и мрънкащи у дома. Последният мандат на г-жа Фандъкова е белязан от безброй скандали, провалени проекти и некачествени ремонти. София става все по-мръсна, тъмна, презастроена, задръстена и унизена. Призовавам всички мои съграждани да дойдат на протеста защото без ново управление, София ще продължи да става все по-непоносим град за живот", цитиран е Бонев в съобщение до медиите. 


От организацията се мотивират с това, че "продължават да харчат все повече милиарди - непрозрачно, в некачествени ремонти и през същите няколко строителни фирми. Няма контрол, няма глоби или обяснение защо обектите се разпадат преди да са пуснати. Никакви поуки не са взети".

Малко след съобщението за протеста, асоциацията на ресторантьорите обяви контраакция.

"Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето силно притеснение от изключително агресивната атака, която "Спаси София" организира срещу българската столица София! Считаме, че непрестанното очерняне на града сериозно вреди на неговия имидж като туристическа дестинация", пишат хората на Ричард Алибегов.

"Атакуват се емблематични туристически места. Например ул. "Съборна", където гражданите дори излязоха на протест срещу "Спаси София". Под прицел редовно е ул. "Витоша" – една от забележителностите на столицата ни – изпълнена с живот и любимо място за разходка и отдих както на българите, така и на множество чуждестранни туристи."

Собствениците на заведения намекват и за предстоящите догодина местни избори и евентуалното ново участие на гражданската организация и на Бонев като кандидат за поста на Фандъкова.

"Наясно сме с политическите амбиции на "Спаси София", но не сме съгласни те да вредят по този агресивен начин на туристическия бизнес в града ни! София със сигурност има проблеми и то не малко. Но като цяло е красив европейски град със своите исторически и съвременни забележителности. 

С непрестанното очерняне на българската столица и показване единствено на негативното и съзнателно подминаване на красивото се прави черен PR на града, който отблъсква туристите. И то от хора, които през живота си "една къщичка за птички не са построили".