Мъжът на Наплатанова вдигна МиГ-овете за нощна стрелба

Общество
14:50 - 07 Юни 2022
8732
Мъжът на Наплатанова вдигна МиГ-овете за нощна стрелба

Военновъздушните сили почетоха със своеобразна възстановка първата печална годишнина от смъртта на колегата им подполковник Валентин Терзиев, който загина с МиГ-29 на 9 юни в Черно море.

Точно 40 минути след полунощ, когато разследването разкри, че въздушният ас се е разбил с изтребителя през 2021 г., от пресцентъра на "Орлите" излязоха със съобщение, че са се включили в мащабното военно учение "Въздушен страж 2022" именно с нощни стрелби по светеща, динамична парашутна цел.

Подп. Терзиев загина след опасно и изключително бързо снишаване на машината при преследване именно на такава мишена в учение.

Според информация от авиобаза "Граф Игнатиево" намерението на командира й ген. Николай Русев е било съгласувано и с МО още преди официалното обявление за предстоящото учение край Шабла.

"С нощни стрелби със самолет МиГ-29 по светеща парашутна мишена СПМ-100 екипажи от авиобаза Граф Игнатиево се включиха в започналото по-рано днес тактическо учение „Въздушен страж 2022“. За спускане на мишената също бе ползван самолет МиГ-29, а по нея екипажите работиха с топлинни ракети въздух-въздух.
На 7 юни изтребителната авиация ще участва в дневната част на учението, отново със стрелби по СПМ-100. ЗА ТЕРЗО!", уточниха от ВВС. 

Николай Русев е съпруг на прясно назначената за член на СЕМ от квотата на президента Румен Радев журналистка Габриела Наплатанова. 

Официално причината за трагедията миналото лято е загуба на пространствена ориентация. И семейството на загиналия подп. Терзиев, и негови колеги обаче винят политическото ръководство за системното неглижиране на състоянието на Въоръжените сили, както и военните началници за форсирането на опасни мисии, дори в рамките на учения, с критично нисък брой летателни часове на състава.

Говори се, че извън инструкторските си часове, покойният Терзиев е имал нальот от едва 5 свои до фаталния полет на 9 юни. За сравнение, средният брой летателни часове на въздушните асове в Европа и в САЩ е над 150 годишно. 

Невръстният син на загиналия пилот - 13-годишният Александър пък води дело за смъртта на татко си. А другото дете на подп. Терзиев - дъщеря му стана майка. Заедно с майка си Димитрина Попова Александър се опита да намери истината лично от военния министър по времето след загубата на баща си - Георги Панайотов.

Миналото лято бе организирана среща в МО, от която стана ясно, че справедливост за семейството на подп. Терзиев няма. А оттогава вдовицата на пилота не спира да упреква за загубата шефът на авиобазата на Графа ген. Русев и президента Румен Радев (бивш командир на ВВС - б.р.), докато всеки месец на 9-о число публикува жалейки.