Мъжът на убитата журналистка Виктория Маринова с призив

Трябва да мислим за нашите деца в дългосрочен план, смята съпругът

Новини
13:59 - 20 Август 2019
2145
Мъжът на убитата журналистка Виктория Маринова с призив

"Искам да кажа на обществото - да накараме властта да направи така, щото тези неща повече да не се случват". Това поиска съпругът на убитата в края на миналата година телевизионна водеща Виктория Маринова по повод безпрецентната вълна от брутални убийства, които заляха страната през последната седмица.

Свилен Максимов е убеден, че освен предприетите законодателни промени, е нужно да се работи върху интеграцията и възпитанието на тези хора (бел.ред. - убийците), защото наказанието е постфактум и трагедиите вече са се случили.

"Трябва да мислим за нашите деца в дългосрочен план. Това нещо ще продължи да се случва, а не трябва", категоричен е Максимов.

Конкретните законодателни промени, за които говори съпругът на Виктория Маринова пък са свързани с отпадането на съкратеното съдебно следствие. Чрез него, ако обвинените се признаят за виновни и не се извършват допълнителни разпити на обвиняеми, свидетели и експерти,  присъдата може да бъде стопена с до 1/3 от цялото време на наказанието. Именно от тази възможност се възползва и Северин Красимиров - 21-годишният мъж, който уби Виктория Маринова. Така неговата присъда беше намалена и той ще лежи 30 години в затвора. Отпадането на тази мярка беше подкрепена и от някои политически партии през последната седмица.

"Абсолютно подкрепям отпадането на съкратеното съдебно следствие. Ние сме длъжно да го направим. Това е краткосрочна мярка и е задължителна", обясни Максимов.

През май той представи набор от законодателни промени пред народните представители.

"Резултат от срещата имаше, но за съжаление нещата не са финализирани. Ако тези промени бъдат приети, близките ще усетят справедливост, но болката си остава", разказа той.

Междувременно стана ясно, че роднини на жертви от подобни престъпления и от други градове заявиха, че са готови да направят подписка с искане промените да влязат в сила. Вероятно тя ще бъде внесена в Народното събрание през септември.