Мъже, пийте кафе! Пази простатата

Химични съединения в него забавят растежа на туморните клетки

Здраве
17:18 - 19 Март 2019
5765
Мъже, пийте кафе! Пази простатата

Японски учени идентифицираха съединения в кафето, които забавят развитието на рака на простатата, предаде БТА. Пилотното изследване е извършено с резистентни ракови клетки в клетъчна култура и с мишки.

Добре известно е от няколко години, че редовното пиене на кафе от представителите на силния пол снижава чувствително развитието на злокачествени образувания е. Сега учените под ръководството на д-р Хироаки Ивамото са установили вероятната причина за това.

Кафето съдържа много съединения, които влияят на здравето. Японските учени изследвали ефекта на 6 от тях. Установили, че кахвеоловият ацетат и кафестолът забавят растежа на туморните клетки, които са резистентни на противоракови препарати като кабазитаксел. Когато двете съединения се комбинират, ефектът се засилва. Третираните с тях тумори нарастват два пъти по-бавно.

Учените от университета в Канадзава изтъкват, че изследването им е пилотно и не означава, че резултатите са валидни непременно и за хората. Допълнително изследване на механизма на действие на двете съединения обаче може да ги направи добри кандидати за разработване на лечение за резистентен рак на простатата.

Кахвеоловият ацетат и кафестолът са сходни в химично отношение и принадлежат към класа на дитерпеноидите. Те се съдържат в кафето Арабика. Запазват се в еспресото, но намаляват много, ако кафето се филтрира.

Работата на японските учени е представена на конгреса на Европейската асоциация по урология в Барселона, а преди това е била публикувана в медицинския журнал The Prostate. Авторите на проучването все пак отбелязват, че обещаващите резултати не трябва да принуждават хората да променят консумацията на кафе.

Кафето може да има както положителни, така и отрицателни ефекти, така че специалистите трябва да научат повече за механизмите на тези процеси в клинични изпитвания.