Мъжете в женския бокс стигнаха до финал

Актуални новини
12:15 - 08 Август 2024
984
Мъжете в женския бокс стигнаха до финал

Лин Ю-тин от Тайван, един от двамата боксьори в центъра на спора за пола в женския бокс на Олимпийските игри в Париж, се доближи до олимпийската титла, след като победи туркинята Есра Йълдъз с единодушно съдийско решение на полуфиналите в леката категория при жените.

Лин, двукратен световен шампион, и Иман Хелиф от Алжир са в светлината на прожекторите на Олимпиадата заради спора между Международния олимпийски комитет и Международната боксова федерация дали имат право да се състезават срещу жени.

Туркинята Есра Йълдъз направи знак Х с пръсти в края на двубоя, като по-късно отказа да коментира причината.

Същия знак направи българката Светлана Каменова, след като съдиите единодушно присъдиха победата на Лин и ощетиха българката, като не й присъдиха отбелязаните от нея точки.

Лин Ю-тин ще се изправи срещу полякинята Юлия Шеремета на финала в събота. „Чувството да вляза в мача за златния медал е благодарност към мен, че стигнах дотук“, каза Лин пред репортери.

Другият състезател – Иман Хелиф, който според Международната боксова федерация има ХУ хромозоми – също стигна до финала в своята категория за жени до 66 кг.

Хелиф победи унгарката Лука Хамори на четвъртфиналите. След това отбеляза победа срещу тайландката Джанджаем Суванафенг на полуфинала, което гарантира на Хелиф поне сребърен медал на Олимпиадата, дори да загуби на финала.