Мечките се събудиха месец по-рано заради топлата зима

Актуални новини
13:52 - 15 Март 2020
2770
Мечките се събудиха месец по-рано заради топлата зима

Мечките у нас и по целия свят излизат от зимен сън повече от месец предсрочно след една от най-горещите зими в историята. Гъбари в Родопите коментират, че вече се чува рев на мечки и виждат мечи стъпки в калта. Местните обаче не са във възторг, тъй като животните са гладни и може да атакуват пчелините, а понякога нападат и хора. 

Световни експерти също алармираха, че мечките се събуждат предсрочно от зимния си сън. 

Изпълнителният директор на Московския зоопарк Светлана Акулова обяви, че паркът им се подготвя за двете хималайски мечки, които ще излязат от хибернация повече от месец по-рано от априлския прозорец, който са очаквали.

Персоналът на зоопарка започнал денонощно наблюдение на мечките през февруари и забелязал, че сънят им е много по-активен от нормалното, което показва, че са те готови да излязат от пълна хибернация.

“Нашите зоолози се говят мечките да се събудят по-рано поради необичайно топлата зима ”, каза Акулова в изявление за “The Moscow Times”.

За да се избегне шокът върху храносмилателната система на мечките, зоопаркът е приготвил постоянен набор от малки ястия. Мечките ще си похапват доста честo, но само нискокалорични храни като ябълки, круши, салата, зеленчуци, а основните храни като мед, риба и ядки постепенно ще се добавят към режима им.

Подобни съобщения за мечки, излизащи от зимен сън по-рано, идват от други региони в Русия, както и от целия ​​свят.

Във Воронеж кафявата мечка на градския зоопарк – Маша се събудила един месец предсрочно, след като служителите на зоологическата градина забелязали, че състоянието ѝ на хибернация е необичайно леко и тя била по-чувствителна към звуци от нормалното.

Нещо подобно се случило и с две кафяви мечки в зоопарка “Коркесаари” в Хелзинки, Финландия, които се събудили в средата на февруари след само два месеца прекарани в зимен сън.