Медици и учени: Пийте рибено масло срещу COVID-19

Омега 3 - мастните киселини подобряват имунния отговор на заболяването без да го натоварват

Топ
23:23 - 28 Март 2020
13675
Медици и учени: Пийте рибено масло срещу COVID-19

Селен, цинк, витамини от групата "Б" и D, както и "C", бяха рекламираните като топ добавките за борба с коронавирусната инфекция в последните седмици. Данните от проучване през 2016 г. обаче сочи, че Омега 3 мастните киселини може да имат дори по-добър ефект от посочени и приемът на рибено масло, например, значително да подобри състоянието на пациентите с COVID-19, както декларират и медиците от Китай. 

От години аминокиселините, съдържащи се в него, са сочени като противовъзпалителни и с голям ефект върху имунната система както за хроничните, така и за острите заболявания. 

Острата вирусна инфекция, каквато е тази, предизвикана от коронавируса, може да бъде контролирана и дори елиминирана с помощта на т.нар. CD8 имунен отговор. Смята се още, че приемът на Омега-3 мастни киселини помага не само за производството на повече възможности за борба със самия вирус, но и благоприятства  свързването на ключовите Т-клетки към антигена pMHC. Освен това рибеното масло може да се използва за превенция на т.нар. цитокинна буря, свързана с изключително опасното за организма съотношение между левкоцити и лимфоцити над 3.13 пункта.