Медицинските сестри готови за национална стачка

Лекарският съюз одобрил връщането на 50-те милиона лева

Общество
20:09 - 05 Октомври 2019
3004
Медицинските сестри готови за национална стачка

Медицински сестри призовават за национална ефективна стачка и оставка на здравния министър заради неизпълнени, според тях, обещания. Вчера Кирил Ананиев беше категоричен, че няма причина да подава оставка.

През април правителството одобри до 50 милиона лева субсидия и обеща от юни основната заплати на всички медицински сестри да стане 950 лв.

"Хипократова клетва къща не храни, моето дете клинична пътека не яде, това е борба за оцеляване", казва медицинската сестра Надежда Маргенова, цитира Би Ти Ви.

Намаляването на парите се случва няколко дни след срещата при премиера, на която лекари и здравният министър се разбраха да се вдигнат цените на клинични пътеки и да се отделят 50 милиона от резерва на Касата.

Д-р Неделчо Тотев, който присъства на срещата, казва, че са се водили разговори парите от Касата да заместят обещаните от кабинета.

"Казаха така: Ние 50-те милиона ще ги върнем обратно, Лекарският съюз бяха радетели на това, за мое учудване, и ще вдигнем пътеките, ще се извадят от резерва 50 милиона", обясни д-р Неделчо Тотев от МБАЛ Чирпан.