Медик: Ковид зоните създават хаос

Актуални новини
16:28 - 24 Септември 2021
2413
Медик: Ковид зоните създават хаос

За болшинството ковид зони няма персонал и реално те засилват хаоса около това къде и за какво трябва да отиде пациент с вируса. Това стана ясно от думите на д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в столицата.

Лекарствата, които са договорени за безплатно изписване в ковид зоните, всъщност са за лечение на усложнения от вируса. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до ковид зоната – не е ясно с какъв транспорт.

Вместо да бъдат консултирани по телефона и да им се изпишат медикаменти с електронна рецепта, болните от вируса разнасят заразата, отивайки до ковид зоните, допълни в ефира на БиТиВи медикът.

Масово въпросните зони изобщо не работят, защото липсват медици за тях. По думите му в София реално функционират една или две зони, а в останалите просто няма персонал.

Той говори и за пациентите с тежки усложнения от коронавируса. Повечето от хората, които попадат в реанимация, умират още в първите 48 часа, каза докторът. Делта вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата, допълни докторът. 

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

В същото време само 13 души със завършен ваксинационен цикъл са хоспитализирани за цяла София.  Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо.