Медведев плаши НАТО с "Циркон": Ще пускаме още по-съвременно оръжие и ще бием нацистката мърша, която създадохте

Украйна нарече временното руско примирие заради Коледа "лицемерие"

Актуални новини
20:14 - 05 Януари 2023
8549
Медведев плаши НАТО с "Циркон": Ще пускаме още по-съвременно оръжие и ще бием нацистката мърша, която създадохте

Влизането в експлоатация на многоцелевата фрегата "Адмирал Горшков", въоръжена с хиперзвукови крилати ракети "Циркон", ще накара всеки, който създава пряка заплаха за Русия, да се замисли, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Главният подарък за новата година с боен комплект ракети "Циркон" пое вчера към бреговете на страните от НАТО. Хиляда километра обсег на действие с хиперзвук със скорост 9 маха и възможност да бъде използван всякакъв заряд с гаранция за преодоляване на всяка противовъздушна отбрана.

Да постои на 100-тина мили (около 160 км - бел. ред.) от брега, по-близо до река Потомак. Така че радвайте се! Може да накара да се замисли всеки, който създава пряка заплаха за Русия и за нашите съюзници", написа Медведев в Телеграм.

За враговете на Русия и техните поддръжници "никога няма да има прошка", подчерта Медведев.

"Ще разговаряме с вас на езика на силата, след като друг не разбирате. И ще пускаме още по-съвременно оръжие. Ще бием с него нацистката мърша, която създадохте през 21 век. Ще отмъщаваме на всеки престъпник за всеки убит гражданин на нашата страна", заключи Медведев.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност определи като пример за цинизъм и морална деградация обръщението на посолството на САЩ в Москва, в което американските дипломати изразиха солидарност с тези, "които се стремят да създадат по-мирно бъдеще".

"Това е връх на цинизма и краен предел на моралната деградация. Съединените щати харчат десетки милиарди за войната в Украйна, доставяйки свое оръжие в гигантски мащаби, с чужди ръце избиват хиляди хора. Това е цинизъм извън обхвата на нормалното", подчерта Медведев.

"Това безплодно бълнуване вече на никого не действа. А отговор за него няма да получите сред тишината на кабинетите", каза още той.

Същевременно руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу нареди прекратяване на огъня по линията на бойно съприкосновение на страните в Украйна от 12:00 ч. на 6 януари за 36 часа, съобщи днес руското военно ведомство, цитирано от ТАСС.

В съответствие с указанията на президента на Руската федерация министърът на отбраната нареди прекратяване на огъня за 36 часа от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари по цялата линия на бойно съприкосновение между страните в Украйна, заявиха от руското военно министерство.

Съветникът на украинският президент Михайло Подоляк определи днес като лицемерие обявеното от руска страна прекратяване на огъня в Украйна по случай православната Коледа и обвини Москва, че иска да спечели време, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Русия трябва да напусне окупираните територии и само тогава ще има "временно примирие". "Спестете си лицемерието", написа Подоляк в "Туитър".

В отделно прессъобщение Подоляк осъди нареденото от руският президент Путин прекратяване на огъня като "чисто пропаганден жест".