Медведев: Русия ще направи всичко за изчезването на Украйна и НАТО

Украйна
13:29 - 11 Юли 2024
3596
Медведев: Русия ще направи всичко за изчезването на Украйна и НАТО

Бившият руски президент Дмитрий Медведев осъди обещанието на НАТО за евентуално членство на Украйна и заяви, че Русия трябва да работи за "изчезването" както на Украйна, така и на Алианса, съобщава "Ройтерс".

В социалните мрежи той публикува цитат на английски език от декларацията на НАТО от срещата на върха във Вашингтон тази седмица: "Ще продължим да подкрепяме Украйна по нейния необратим път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО".

В публикацията си Медведев продължава на руски: "Изводът е очевиден. Трябва да направим всичко, така че "необратимият път" на Украйна към НАТО да завърши или с изчезването на Украйна, или с изчезването на НАТО. Или още по-добре - с изчезването и на двете".

По време на президентството си в периода 2008-2012 г. Медведев беше смятан за прозападен модернизатор. От началото на войната в Украйна - наричана от Москва "специална военна операция" - обаче той се превърна в ястреб.

Медведев многократно е предупреждавал САЩ и техните съюзници, че тяхното въоръжаване на Киев може да доведе до "ядрен апокалипсис".

Всяко евентуално решение за използването на руско ядрено оръжие ще бъде на президента Владимир Путин. Дипломати обаче посочват, че възгледите на Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, дават индикация за ястребовото мислене на върха на Кремъл, представящо войната като екзистенциална борба със Запада.