Медведев: Санкциите се връщат към Запада като бумеранг

Забраната за износ на руски енергийни ресурси е ударила обикновените западни потребители

ЕС
12:43 - 30 Март 2022
1816
Медведев: Санкциите се връщат към Запада като бумеранг

Санкциите срещу Русия вече доведоха до негативни последици за западните страни, които наложиха ограничения, заявява Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност (СБ) на Руската федерация, цитиран от ТАСС.

"Само няколко седмици след въвеждането на "адските" санкции срещу Русия, както се очакваше, се оказа, че те се връщат на Запад като бумеранг", написа той в своя канал в "Телеграм".

"Глобалната инфлация се покачва. Изглежда, че в Европа започва рецесия, която може да се разпространи в целия свят. Цените на горивата се покачват с космическа скорост", пише Медведев в тази връзка.

Според него "става ясно, че не всички държави ще се справят успешно с подобна рецесия, въпреки истеричните изказвания на националните лидери на западните страни". В тази връзка политикът припомня, че ефектите от предишните икономически кризи са се усещали преди всичко в обикновените домакинства.

"Днес на Запад не всички са убедени в идеята, че "солидарността в борбата за справедлива кауза" е по-важна от личното благополучие. За това говорят не само експерти и медии, но и самите хора. Те отиват на спонтанни протести или директно се обръщат към шефовете си" - коментира Медведев.

Той също така нарича "очевиден факт", че самите санкции "все още не са постигнали резултатите, за които западните политици крещят". "Така например блокирането на нашите банки не донесе значителен резултат. И неговата цел, нека бъдем много ясни, е да удари тежко обикновените граждани на Русия. Нашите граждани са запазили достъпа си до руската платежна система и я използват", обяснява заместник-председателят на Съвета за сигурност.

Освен това, продължава той, забраната за износ на руски енергийни ресурси досега е ударила само обикновените западни потребители - собственици на автомобили, жители на къщи с газово отопление и др.

"Какво още следва? Да, разбира се, напускането на търговците от луксозния сегмент от нашата страна. Какво да правим сега без възможността да купуваме чанти и кожени палта за няколко милиона рубли? Това е непоправима загуба", заключава саркастично той.