Медведев се наака от страх и злоба, бълнува повсеместно настъпление

Бившият президент припомня, че началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов е обещал "безпощадно да разгроми и унищожи врага"

Украйна
13:10 - 08 Август 2024
1845
Медведев се наака от страх и злоба, бълнува повсеместно настъпление

Руските сили трябва да настъпят в украинските региони Одеса, Харков, Днепър, Николаев, Киев и отвъд тях. За това настоява заместник-председателят на руския Съвет за сигурност и бивш президент и премиер Дмитрий Медведев в телеграм канала си тази сутрин.

По думите му операцията на Москва вече не трябва да бъде насочена единствено към обезпечаването на териториите, които Русия смята за своя собственост.

Медведев говори във връзка с украинското нахлуване в Курска област, започнало преди два дни, 6 август, и за което руските официални власти изпращат разнопосочни сигнали. В пространен пост Дмитрий Медведев изтъква какви изводи трябва да се направят от властите в тази ситуация. Прави впечатление, че държавната агенция ТАСС, макар и на водеща позиция тази сутрин, публикува само част от поста на Медведев и то тази част, която е най-безобидна откъм изводи за официалните руски власти, от една страна и от друга, най-миролюбива в отношенията Русия - Украйна и съответно Запада.

Прави впечатление глаголното време, което използва Медведев - според него рейдът и противопоставянето между руските и украинските част в Курска област е приключило.

Медведев смята, че важна политическа и правна последица от случилото се в Курска област е, че "специалната военна операция" трябва да придобие открито екстериториален характер.

"Това вече не е просто операция за връщане на нашите официални територии и наказване на нацистите. Възможно и необходимо е да се отиде в земите на все още съществуващата Украйна. До Одеса, до Харков, до Днепропетровск, до Николаев. До Киев и след това. Не трябва да има ограничения в смисъла на определени признати граници на украинския Райх. И сега това може и трябва да се обсъжда открито, без свян и дипломатически реверанси. Терористичната операция на последователите на Бандера трябва да премахне всякакви табута от тази тема. Нека всички го осъзнаят, включително и английските копелета: ще спрем само когато сметнем, че това е приемливо и изгодно за нас самите."

Медведев припомня, че началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов е обещал "безпощадно да разгроми и унищожи врага".