Медведев се срещна със Си Дзинпин в Китай

На разговорите са били обсъдени и международни въпроси, включително кризата в Украйна

Русия
11:09 - 21 Декември 2022
1454
Медведев се срещна със Си Дзинпин в Китай

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация, председател на управляващата партия "Единна Русия" и бивш президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев се срещна в Пекин с китайския президент Си Дзинпин, на когото предаде послание от руския президент Владимир Путин. На разговорите са били обсъдени и международни въпроси, включително кризата в Украйна, предава ТАСС.

Както съобщиха в сряда в секретариата на заместник-председателя на Съвета за сигурност, посещението се е състояло на 20 и 21 декември. "Медведев предаде на ръководителя на китайската държава послание от президента на Руската федерация (Владимир) Путин, в което по-специално се отбелязва безпрецедентното ниво на руско-китайския политически диалог и практическо сътрудничество, изразява се увереност в постоянното прогресивно развитие на междудържавни и междупартийни връзки в тясно сътрудничество с новото ръководство на КПК, избрано след резултатите от неотдавнашния Форум на Китайската комунистическа партия", съобщиха от секретариат.

"Страните свериха часовниците си по редица значими въпроси от международен характер, като констатираха широкото съвпадение на подходите на Москва и Пекин към най-наболелите световни проблеми, засегнаха темата за стратегическа външнополитическа координация, включително в рамките на ООН и други многостранни платформи, включително ШОС, БРИКС и Г-20. Беше обсъдена ситуацията в постсъветското пространство, включително украинската криза", подчертаха от секретариата.

"Страните бяха единодушни във високата си оценка на текущото състояние и перспективите на руско-китайските отношения," съобщиха от пресслужбата на "Единна Русия".

Според информацията политиците "са били единодушни във високата си оценка за текущото състояние и перспективите на руско-китайските отношения, проведоха задълбочен обмен на мнения по широк кръг въпроси от двустранния дневен ред, постигнаха споразумение за активизиране на сътрудничеството" между "Единна Русия" и Комунистическата партия на Китай в контекста на поставените от президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на Китай Си Дзинпин общи задачи за по-нататъшно насърчаване на "цялата гама от отношения на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие".

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация каза, че е обсъдил със Си междупартийното сътрудничество и международни въпроси, включително конфликта в Украйна.

"Днес се проведоха преговори с генералния секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия, и президент на Китайската народна република Си Дзинпин", каза Медведев. "Обсъдихме международни въпроси, включително, разбира се, конфликта в Украйна", допълни той.