Медведев за санкциите: Русия не забравя и не прощава

ЕС
13:45 - 25 Юни 2024
1491
Медведев за санкциите: Русия не забравя и не прощава

Русия ще преживее новите санкции, но няма да забрави нито да прости този опит да се навреди на нейния народ. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на страната Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Ще преживеем това. Но няма просто да простим и забравим, ние имаме добра памет. Няма да оставим без отговор намерението да се навреди на нашите хора", написа той в "Телеграм".

По негови думи, с изключение на санкциите срещу международния детски център "Артек", "е скучно дори да изброявам" новите санкции.

Според Медведев европейските политици работят "глупаво и некреативно, повтаряйки се за пореден път", и жертват интересите на собствените си държави и народи. Той добави, че ограниченията нараняват Русия "далеч по-малко, отколкото гражданите и компаниите на ЕС".

Медведев отбеляза, че към края на миналата година "общата загуба на Европа, причинена от антируските санкции, е достигнала около 1,5 трилиона долара", а самата Русия се е насочила към азиатските пазари и е възстановила загубените приходи.

"Ето защо в Европа трябва с едната ръка да одобряват пакети от нови санкции, а с другата да продължават да купуват руски газ: това е единственият им спасителен пояс", обобщи той. "Ризата ви е по-близо до тялото, но се износва", добави Медведев. "Така че 14-ият пакет от санкции няма да постигне целта си, а ще бъде поредният враждебен акт", заключи той.

Вчера Европейският съюз одобри 14-ият пакет от санкции срещу Москва.