Медведев засилва връзките с Куба

По време на Студената война, Москва подкрепяше правителството на Фидел Кастро

Свят
15:33 - 03 Октомври 2019
1612
Медведев засилва връзките с Куба

Руският премиер Дмитрий Медведев стартира официално двудневно посещение в Хавана, силен израз на подкрепата на Русия за управлявания от комунисти остров, който е изправен пред ескалиращ натиск от страна на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Москва се стреми да поднови търговските, военните и политическите си връзки с Куба през последните години, като част от по-широка стратегия за разширяване на присъствието си в Латинска Америка като противотежест на Китай и САЩ.

Русия подкрепя левите съюзници на Куба, Венецуела и Никарагуа, които администрацията на Тръмп атакува като "тройка на тиранията".

Подкрепата на Русия за Куба е незначителна в сравнение с някогашния Съветски съюз, но анализатори коментират, че е добре дошла, тъй като икономиката на острова страда от рязък спад на венецуелската помощ и американските санкции.

Преди всичко посещението на Медведев е символично и важно, допълват те.

"Символиката е, че американската стратегия за икономическо задушаване ще се провали, защото Куба може да се обърне на друго място за подкрепа - точно както по време на Студената война", обяснява Уилям Лео Гренд, професор по правителствено управление в Американския университет.

"Това е послание за Съединените щати, но и до кубинския народ, че не трябва да се отчайват, защото имат други приятели в чужбина."

Русия има капацитета да помогне на Куба в настоящата петролна криза, за която Хавана обвинява санкциите на САЩ за доставки на енергия до острова, въпреки че не е ясно дали е готова да поеме такъв голям ангажимент.

По време на Студената война, Москва подкрепяше революционното правителство на Фидел Кастро, предоставяйки му милиарди долари евтино зърно, машини и други стоки.

Тези субсидии изчезнаха след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и търговията спадна.

Отношенията отново се засилиха, когато Русия опрости 90% от дълговете на Куба за 35 милиарда долара от съветската епоха и започна да предоставя експортно финансиране на руски компании, които искат да продават на острова.

Това е все по-важно, тъй като западното търговско финансиране прекъсва поради нарастващата враждебност на САЩ.

Руските компании подписаха различни скромни мултимилионни сделки с Куба през последните години, за да подобрят рисковия индустриален сектор и инфраструктура.

По време на посещението на Медведев, Руският експортен център планира да подпише споразумение с Aviaimport на Куба за финансиране на проекти на стойност около 21 милиона евро за предоставяне на техническа помощ за самолети, произведени от Русия, обяснява генералният директор Андрей Слепньов.

Отделно REC и Banco Exterior de Cuba планират да подпишат финансова сделка на стойност около 33,8 милиона евро за модернизиране на стоманени пръти и фабрика за тел. Това ще позволи на кубинската компания Acinox Comercial да подобри производствения капацитет на валцувана стомана до 170 000 тона годишно от 40 000 тона сега, допълва той.

"Това може да помогне за засилване на конкурентните позиции (Acinox), включително международните... и да доведе до приток на валутни приходи в страната, което би повлияло положително върху икономическата ситуация на Куба", каза Слепньов.

Руският износ за Куба се е удвоил през 2017 г. до 414 милиона долара и е нараснал до 440 милиона долара миналата година, сочат официалните данни на Куба.

Въпреки че това е по-малко от една трета от испанския, китайския или венецуелския износ за Куба, изглежда ще продължи да нараства и да помогне на страната да реши конкретни проблеми.

Този руски износ включва стотици автомобили и микробуси, както и десетки локомотиви, които помогнаха на Куба да се бори със сериозен недостиг на обществен транспорт.