МЕГАСКАНДАЛ: "Ограбената" Наталия Киселова се оказа преписвачка?

Етичните комисии на Софийския университет и на Министерството на образованието и науката ще трябва да свършат работата си, а не да се спотайват, твърдят група "Будни студенти"

Крими
14:46 - 13 Септември 2023
13698
МЕГАСКАНДАЛ: "Ограбената" Наталия Киселова се оказа преписвачка?

Група младежи и девойки от Юридическия факултет на СУ "Св. св. Климет Охридски", обозначили се като "Будни студенти", уличиха конституционалистката Наталия Киселова в плагиатство. Темата е особено скандална, тъй като доцентката се появи в публичното пространство именно като жертва на преписване. И отказа да си тръгне.

Драмата беше свързана с кандидата на Слави Трифонов за вътрешен министър Петър Илиев. Етичната комисия на Софийския университет откри, че Илиев е преписал дори някои буквени грешки от дисертацията на Наталия Киселова. По тази причина стартира процедура за освобождаването на Илиев като преподавател. Преписвала ли е обаче самата Киселова?

Ето какво твърдят "Будни студенти", без редакторска намеса:

"Наталия Киселова винаги играе роля на мъченица и изстрадала жена, която създава впечатление, че буквално спи в библиотеката и така говори за конституцията, като че да я е списвала самата тя.

Тук е моментът да отворим скоба, че по-нататък ще стане реч как тя “спи” в библиотека не, за да създава нещо ново, а да плагиатства. Тя има вид изстрадала жена и по това ще я познаете, въплъщение на многострадална, имидж, удобен за политиците по един или друг начин. Доцент Киселова в медийното пространство се опитва да създаде образ на авторитетен учен, с постоянен стремеж всички да се вслушват в нея.

Какво се крие обаче зад този образ, това е темата на нашето разследване и ако се чудите защо отделихме толкова време за описание на нейния образ, то сега ще разберете.

В биографията на Киселова е записано, че е автор на книгата „Политически права на българските граждани“. На пръв поглед ще си кажете, нищо особено.. една книга с трудна материя.

Ние студентите отделихме повече от 6 месеца в разследване на книгата, която е писана за доцентурата на Киселова и установихме плагиатство на цели параграфи и страници от наши и чужди автори. За това може да бъде търсена отговорност по чл. 173 от НК и чл. 172 „а“ от НК.

В серия от постове ще ви покажем за мащабите на плагиатство на Киселова. Както се казва всичко е черно на бяло, няма измислици и лъжи. Вие сами ще дадете оценка на "великата" Киселова.

Първите копи-пейст на Киселова са направени от онлайн изданието на книгата „Медиите в Европа“ с автори Милко Петров, Мария Попова и Мария Вазински, издадена във Велико Търново от издателство „Фабер“ през 2012 г. – може да го видите на този линк: https://www.newmedia21.eu/.../MPetrov-Mediite-v-Evropa.pdf

Втори копи-пейст на Киселова е направен от Онлайн изданието „Конституционноправни аспекти на свободата в медийната дейност“ с автор доц. д-р Райна Николова, публикувано на уебсайта на Нов български университет (НБУ), страници 1-16. Доц. д-р Райна Николова е преподавател по административно право и процес в Нов български университет. – линк https://law.nbu.bg/.../statii3/law-journal1-2010-1.pdf

Етичните комисии на Софийския университет и на Министерството на образованието и науката ще трябва да свършат работата си, а не да се спотайват, а Ректорът на СУ съгласно чл. 58, ал. 1, т. 4 от Закона за висшето образование и чл.35, ал. 1, т. 1 от Закона за развитието на академичния състав в Република България е длъжен да уволни доц. Киселова и да й отнеме доцентската титла.

Настоящият пост да се счита и като сигнал до горепосочените институции, за да упражнят правомощията си съгласно закона, а не да стават съучастници в извършването и прикриването на очевидни правонарушения.

В образованието и науката няма място за хора като Киселова, която денонощно и поръчково облъчва общественото мнение по телевизиите с безпочвените си и псевдонаучни брътвежи.

Следва продължение!"

Засега доц. Киселова не отговаря на обажданията ни, за да изложи своята позиция по отношение на твърденията. Медията ни остава отворена за нейната версия.