Меджидиев се преборил с ЕК за по-малко дози ковид ваксини

Столични лекари преглеждат пациенти във Видин, съобщи здравният министър

Здраве
13:08 - 15 Май 2023
1654
Меджидиев се преборил с ЕК за по-малко дози ковид ваксини

Договореностите, които постигаме до момента с ЕК, са за драстично намаляване на дозите и парите, които България трябва да задели по договора, сключен с Pfizer през 2021 г. Ще имаме отстъпка от тези цени, така че ще успеем да спестим доста голям финансов ресурс, който ще пренасочим за други дейности“.

България продължава да държи на позицията си за прекратяване на договора с Pfizer за следващите години.

Това каза служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев в отговор на въпрос на БТА за позицията на страната ни по отношение на предстоящите доставки на ваксини срещу COVID- 19.

Той допълни, че тази позиция България поддържа още от декември м.г. до днес, поради факта, че в страната се бракуваха много ваксини и уточни, че преди два дни на срещата на здравните министри в Брюксел „дадохме мандат на Европейската комисия (ЕК) да продължи преговорите с производителя на ваксините Pfizer".

Министър Меджидиев каза още, че това, което е постигнато за тази година, е рязко намаляване на дозите, които трябва да получим. Поради конфиденциалността на информацията, здравният министър допълни, че няма право да съобщава конкретни цифри по отношение на доставките.

В следващите месеци основната цел, която си е поставило и по която работи служебното правителство, е изграждането на детската болница. В това отношение също има напредък, увери здравният министър. Като голям успех той определи подписването през миналата седмица на договор с Европейската инвестиционна банка за финансиране изготвянето на анализ и проектиране на детската болница. През следващата седмица предстои одобряването и на подробния устройствен план на детската болница.

Днес здравният министър бе на посещение в медицинския център „Света Петка“ във Видин, където провери на място организацията по извършване на безплатни детски медицински прегледи, провеждани от четиринадесет високоспециализирани педиатри.

Пред журналисти той уточни, че лекарите са част от Програма „Детско здраве“, в която участват водещи специалисти от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина ( УМБАЛСМ) „Пирогов“ - София и лекари от Столична лекарска колегия.