Мелони защити плана за изпращане на мигранти в Албания

ЕС
16:32 - 15 Октомври 2024
3597
Мелони защити плана за изпращане на мигранти в Албания

Италианският премиер Джорджия Мелони определи плана за изпращане на мигранти в Албания като "смел и безпрецедентен", заявявайки, че Италия дава пример на останалата част от Европа, като изпраща мигранти в трети страни за обработка на техните молби за убежище.

Мелони отхвърли опасенията, че това нарушава правата на човека, и подчерта, че инициативата отразява европейския дух и може да бъде приложена и с други държави извън ЕС, цитира думите й "Ройтерс".

Първата група от 16 мигранти, включваща 10 граждани на Бангладеш и шестима египтяни, се отправи към Албания на борда на кораб на италианския военноморски флот. Тези мигранти, които са били спасени в морето край Либия, са първите, които ще бъдат изпратени в Албания съгласно новия план, който цели техните молби за убежище да се разглеждат извън границите на ЕС.

Планът, който стартира след няколкомесечно забавяне, предвижда само физически и психически здрави мъже от държави, класифицирани като безопасни, да бъдат изпращани в Албания. Мелони заяви пред Сената, че този подход може да послужи като модел за работа и с други страни извън ЕС. Ако кандидатурите за убежище бъдат отхвърлени, мигрантите ще бъдат репатрирани в страните им на произход.

Под условията на петгодишното споразумение с Албания, до 36 000 мигранти могат да бъдат изпратени в страната всяка година. Центровете ще се управляват по италианското законодателство, с италиански служители и съдии, които ще разглеждат делата чрез видео връзка от Рим.

Въпреки това, правозащитни организации, като "Sea-Watch", критикуват плана като опит за милитаризация на границите и за избягване на отговорността по отношение на предоставянето на убежище. Според тях инициативата има за цел да защитава границите, а не живота на мигрантите.