Месецът на Йордан Радичков в кино "Одеон" започва с "Черказки хроники"

По случай 95 години от рождението на писателя ще бъдат показани всички пълнометражни филми, създадени по негови творби

Култура
17:17 - 07 Октомври 2024
1204
Месецът на Йордан Радичков в кино "Одеон" започва с "Черказки хроники"

На 9 октомври от 18:30 часа в кино "Одеон" документалният филм "Черказки хроники" за живота и творчеството на Йордан Радичков ще даде начало на събитията по случай 95 години от рождението му. "Черказки хроники" - филмът от 1999 г. на режисьора Димитър Петков представлява интимен разговор с автора за цялата вселена на Йордан Радичков.

В рамките на един месец почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможност да се срещнат с всички пълнометражни филми, създадени по историите на неповторимия българския писател. В тази изчерпателна панорама на Радичков в киното ще бъдат включени някои от по-малко известните филми, създадени по творчеството на автора, както и късометражни заглавия.

Пътят на Йордан Радичков в екранните изкуства е обвързан с редица от най-големите имена в историята на българските кино и театър.

Сред режисьорите от няколко поколения, посегнали към творчеството на автора, се нареждат имената на Зако Хеския, Бинка Желязкова, Крикор Азарян, Андрей М. Паунов, Доньо Донев, Наум Шопов, Христо Христов, Георги Дюлгеров и много други.


Във филмите, превърнали се в класика за българското кино, зрителите ще разпознаят цяла плеяда от любими актьори като Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Константин Коцев, Георги Георгиев-Гец, Григор Вачков, Велко Кънев, Петър Слабаков, Руси Чанев, Илка Зафирова, Катя Паскалева, Васил Михайлов, Тодор Колев и още обичани таланти.