Меси. Мбапе. Магията

Ако двамата играят по този начин, не е сигурно, че Байерн е решил всичко след победата в Париж

Коментар
22:00 - 27 Февруари 2023
5848
Меси. Мбапе. Магията

Боже мой, какво се случваше в неделя вечер - начинът, по който Меси и Мбапе си взаимодействаха в дербито между Олимпик Марсилия и ПСЖ (0:3). Мбапе и Меси, които са двама от най-добрите играчи на Световното първенство по футбол през 2022 г. Колко отдавна искахме да видим такъв мач, такова шоу за двама - и го видяхме два месеца и осем дни след финала в Лусаил.

Случи се на "Велодром", където преди мача домакините изоставаха само на пет точки от столичани, а всяка гостуваща звезда, без значение дали Меси или Мбапе, е пазена от полицаи с прозрачни пластмасови щитове по време на стандартите и празнуването на гола - да не би нещо да полети. Защото от местните сурови фенове всичко лети, при това активно. Но кого са решили да изплашат с това? Лео, Килиан?

Марсилия играеше доста добре и до средата на първото полувреме напълно повярва в себе си. За тяхно съжаление, както често се случва. В 25-ата минута отборът на Игор Тудор реши да притисне парижани дотолкова, че след дълъг пас и мигновено късо подаване от страна на кльощавия, но умен и пъргав португалец Витиня (играл преди това за Порто и Уулвърхемптън) пред Меси имаше само трима играчи на Марсилия. И той получи топката на пет метра от центъра на терена.

Какво прави Меси? Пробягва необезпокояван с топката около трийсет метра, изчаквайки Мбапе да се разпише. И я търкулва зад беззащитния защитник, зад когото има повече пространство. Килиан, естествено, се измъква един на един и се справя с вратаря Пау Лопес.

Четири минути по-късно (в които Марсилия, например, вкара топката във вратата, но попадението не беше зачетено заради игра с ръката) ПСЖ вече има позиционна атака по левия фланг, в която участват Мбапе и левият бек Нуно Мендеш. Килиан подава на Мендес с пета. В наказателното поле Килиан изпреварва топката, вдига глава - и веднага пресича така умело от дясната страна към вратата на връхлитащия Меси, че нито защитниците, нито вратарят имат време, а Лео от пределите на вратарското поле трябва само да прокара топката под Лопес. За Лео това беше 700-ият гол в клубната му кариера!

Лионел реши, че дължи същото на Килиан за такъв изключителен гол. А през второто полувреме той даде своя "асистиран" шедьовър, хвърляйки топката в наказателното поле на Марсилия и последва удар на Мбапе от ляво - и логичното стана, трети гол! И побягна към Лео, за да отпразнува своя гол №200 за парижани.

В момента Неймар е извън игра поради контузия. Наистина ли е необходим при наличието на Мбапе и Меси? Донякъде е невъзможно да не е, а с три суперзвезди, които няма да се връщат системно и совалково назад, балансът е нарушен. Тук, от друга страна, имаше един. В центъра на терена блестящи бяха Верати и Витиня, които заедно с Фабиан Руис успяваха да унищожават чуждите атаки, както и да създават свои. В предни позиции страхотната двойка правеше същото.

След крайното 3:0 Мбапе, заобикаляйки партньорите си, се приближи до Меси, прегърна го силно и каза на испански: Vamos! (Напред!) А Лео ще му отговори: Vamos!

Световното първенство и страстта на финала може би са охладили за известно време нещата помежду им, но сега видяхме с очите си колко голямо удоволствие е за двамата велики мъже на съвременния футбол да общуват помежду си. ПСЖ излезе от скорошната си криза, Меси си обръсна брадата - и това проработи! В миналия кръг той вкара пряк свободен удар, за да спечели срещу Лил в добавеното време при 3:3. Но това, което направиха заедно в Марсилия, просто е песен.

Същото ще бъде вярно и на 8 март в ответния мач срещу Байерн Мюнхен. Ако Меси и Мбапе играят по този начин, не е сигурно, че всичко в този сблъсък е решен след победата на Байерн с 1:0 като гост. И няма как да не гледаш това зрелище, а дори и в деня на жената съпругите и приятелките на всички обсебени от футбола хора, ще трябва да се запасят с търпение за малко...