Местата за настаняване с една звезда да плащат туристически данък

Парламентът прие промените в Закона за независимия финансов одит на второ четене

Новини
13:43 - 19 Февруари 2020
1482
Местата за настаняване с една звезда да плащат туристически данък

Парламентът реши местата за настаняване с една звезда да плащат туристически данък. Това се случи след като депутатите приеха промени в Закона за независимия финансов одит на второ четене, с чиито преходни и заключителни разпоредби измениха Закона за местните данъци и такси, предаде Агенция „Фокус“.

В текста е предвидено за местата за настаняване, категоризирани с една звезда, да се прилага размерът на туристическия данък, определен за 2020 г.

Предложението за туристическия данък бе направено между първо и второ четене на Закона за независимия финансов одит от председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Измененията в Закона за независимия финансов одит са изготвени с оглед на необходимостта от по-голяма яснота по отношение на някои текстове в закона при транспониране на изискванията на европейското законодателство.

Със законопроекта се въвежда изискване за уведомяване на компетентните органи на съответните държави по произход за всеки вписан в регистъра регистриран одитор. Въвежда се още изрична норма относно изискването за поддържане на професионален скептицизъм от регистрираните одитори. Със законопроекта се регламентира и задължение при изпълнение на ангажименти за задължителен финансов одит в предприятие от обществен интерес одиторските дружества да извършват специална проверка относно правоспособността на отговорните за одита одитори и други.