Метанът подгони 7 лева, кой определя цените?

Бакшиши роптаят, градският транспорт в цялата страна е пред фалит заради шесторния скок

Общество
16:15 - 03 Август 2022
5929
Метанът подгони 7 лева, кой определя цените?

Неописуем и спекулативен скок в цените на метана за буквално 1 нощ вдигна в стачна готовност шофьори на градски рейсове в цялата страна и принуди стотици таксиметрови водачи да спрат работа. Само за 24 часа метановото гориво би всички рекорди с цени от над 6 лева и 10 стотинки на места при средни нива от края на юли - около 3,50 лева за килограм.

В Благоевград общинарите вече са в извънредно положение заради остри декларации от ръководителите на местните дружества за превоз, че не могат да обезпечат градските рейсове на метан при тези цени. Немалка част от столичните автобуси също се движат на метан, а средно цената в София гони 7 лева.  

Рекордите остават загадка и за държавата в лицето на контролните органи. Исканото увеличение на цената на газа от "Булгаргаз" от цели 60% е все още в сферата само на желаното, но КЕВР все още не е утвърдила окончателните ставки.

А Комисията за защита на потребителите (вече в ръцете на новия икономически министър от служебния кабинет Никола Стоянов - б.р.) не отговаря на какво се дължи огромният ръст и дали не се касае за спекула от страна на метанстанциите. 

През последния месец това автогориво е поскъпнало с общо 29.06% (от 3.51 лв./кг на 3 юли). И се очаква тази тенденция да продължи,  което се обяснява със затруднените газови доставки заради войната, която Русия започна в Украйна.

Според анализи на таксиметрови шофьори в София цената няма да падне скоро, а напротив - скоро може да достигне до рекордните 7 лева за килограм. Една от най-известните компании в София, носеща името на запазения цвят за такситата, вече публикува из социалните мрежи множество обяви за набирането на водачи за коли на метан.

Отливът на персонал и от други фирми е голям, а шофьорите обвиняват тъкмо баснословните цени на горивото за текучеството в последните месеци. 

Бензиностанции в страната пък от началото на седмицата една след друга затварят колонките за метан заради високата му цена. 

Фейсбук потребител разкрива, че у нас спекулата е основната причина. И дава за пример цените в Германия, на които е заредил уредбата си, а след това - тези у нас без никаква нормативна санкция за бруталния скок. 

"Във връзка с обявяването по национални медии, че цената на природния газ в България е една от най-евтините в ЕС прилагам снимки на зареден CNG (метан - б.р.) на 01.08.22 г. в Германия и зареден в България на 01.08.22 г. CNG (метан - б.р.) с огромна разлика в цената.

Ако същото превозно средство беше заредило в България 76,14 кг по 5.41 лв. щеше да заплати 411,92 лв вместо 73,78 EURO /143.87 лв/", пише на 1 август водачът.