Метеорит ли? Нанай. У нас минават само съветски Спутници

Най-вероятно става въпрос за поредния фалшив боклук, който са ни пратили братушките да му се порадваме и после да ни излезе през носа

Коментар
20:00 - 26 Август 2024
22306
Метеорит ли? Нанай. У нас минават само съветски Спутници

Нощното небе над София в неделя беше озарено от неизвестен космически обект, който озадачи астрономите, зарадва децата, разлая кучетата и напомни на Нешка за поредното предсказание на леля Ванга, която удряше с юмрук по масата. Още не е ясно какво е преминало над клетата ни земя като една човешка длан – дали е метеоритен дъжд, или загубили курса останки от сателит. Като познавам ситуацията в страната обаче, твърдо залагам да версията за астро боклука.

Забелязали ли сте, че напоследък каквото и да изгрее на политическия ни небосклон, всъщност се оказва не природно явление, а некадърно инженерстван Спутник от някоя вмирисана на водка съветска лаборатория? Великият генерал с вдигнатия юмрук се оказа кремълско сателитче, тлъстият полковник с кръстчето – също. Дългучът от диванчето в „Левски“ Г е изкуствен спътник, патриархът – тоже, май в цялата република единственото истинско нещо са циците на Дара, а и те така са се спихнали напоследък, да не може човек една фантазия да си изживее целокупно.

Ама няма от какво да се оплакваме – в страната на фалшификатите е съвсем нормално и прелитащите небесни тела да са менте. Там, където гейовете са хомофоби, ватманите – лордове, главчовците – премиери, а националното знаме – веещ се бял парцал, няма как да се появи истински метеор. Кашкавалът ни е фалшив, гумите на колите ни са турски боклуци, новините ни са фейк, брачните ни клетви са неискрени, адресните регистрации са неверни, оргазмите са симулирани.

А най-лошото е, че точно така ни харесва. Ментето ни придава чувство за собствена значимост, за победа над системата, за триумф над комформизма. Като си купим чантичка „Луи Вюитон“ от Илиянци или 18-годишно уиски от мазето на Цар Киро сякаш записваме победа над мрачните сили и капиталистическия гнет. Обожаваме да лъжем самите себе си, като в крайна сметка всичко плащаме на тройна цена. Както за фуражката на Радев платихме с „Боташ“, а за фалшивия алкохол – с глаукома.

Социалните, политически и икономически последици от дребния български тарикатлък в последните години се трупат катастрофално. Постепенно жертваме и последните остатъци от европейския си интегритет и сами се изолираме от общността и света. Неспособни да съставим правителство, ближещи мъдурите на Лавров и Песков и приемащи закони срещу лесбийките и травеститите, скоро по-далеч от Скопие няма да ни пуснат да прескочим.

Така че не бързайте да се радвате и да се дивите на гледката, когато видите някоя неземна красота в небесата. Най-вероятно става въпрос за поредния фалшив боклук, който са ни пратили братушките да му се порадваме и после да ни излезе през носа. „Спутник“ 1 е изстрелян в околоземна орбита през есента на 1957-а година, а усещането у нас е точно за този период – някъде около Априлския пленум. А някакви наивници още гледат към звездите, докато други друсат хора и се тъпчат с кебапчета в Жеравна.