МФ тегли нов дълг от 300 млн. лв. на 9 май

Досега държавата набра 1,5 млрд. лв. чрез няколко емисии ДЦК

Новини
17:16 - 29 Април 2022
1357
МФ тегли нов дълг от 300 млн. лв. на 9 май

Нови 300 млн. лв. дълг планира Министерството на финансите. Това обявиха от Българската народна банка, които са агенти по държавния дълг.

Отворена ще бъде отново последната разиграна емисията ДЦК с матуритет от 3,5 години, която за първи път бе отворена през ноември миналата година. Тя е с падеж на 17 май 2025 г.

От БНБ посочват, че търсената лихва (доходност) е 0%.

Последно горепосочената емисия бе отворена на 11 април, като доходността по нея бе 0,88%.  За сравнение при първото разиграване на книжата на първичния пазар миналата година постигнатата доходност бе 0,13% или 6,7 пъти по-ниска.

Причината за това са нарасналите лихвени нива породени от действията на централните банки заради нарастващата инфлация, както и заради несигурността около случващото се с войната в Украйна.

За периодът от началото на годината до сега държавата проведе четири аукциона, от които набра 1,5 млрд. лв. Един от тях беше неуспешен, когато инвеститорите (банки, пенсионни фондове, застрахователни дружества и др.) не харесаха условията предложени от държавната хазна и не записаха емисията.