Михаил Константинов: Вотът на 27-и е най-сложният и най-скъпият

Опцията "не подкрепям никого" е фундаментална глупост, отсече математикът

Новини
07:51 - 02 Октомври 2019
4061
Михаил Константинов: Вотът на 27-и е най-сложният и най-скъпият

Вотът на 27 октомври 2019 година ще бъде точно толкова труден, колкото беше и този на 25 октомври 2015 година. Причината ще е, че някъде ще се гласува за до 5 неща: кмет на община, кмет на район (само за София, Пловдив и Варна), за кмет на кметство (евентуално), за листата на партия или коалиция и за предпочитание за кандидат от тази листа. Опциите могат да паднат и до две: за кмет на община и за независим кандидат за общински съветник.

Това обясни в интервю за „24 часа“ проф. Михаил Консктантинов, който съветва да се гласува за всичко.

Той подчертава, че местните избори са най-сложните, които се произвеждат у нас. Най-прости пък са президентските. Професорът обясни, че предстои общинските избирателни комисии (ОИК) да организират обучението на СИК.

Константинов информира, че в бюлетините ще има квадратче „Не подкрепям никого”, но за него това квадратче не променя каквото и да е за съответния избор. За мен това е „една фундаментална глупост“, но депутатите, изглежда, много си го обичат и го оставиха в закона, не крие математикът. „Представете си примерно в Столичната община, с нейните милион избиратели, че само един избирател гласува за даден кандидат за кмет (например самият той за себе си), а всички други гласове са недействителни, или от типа на “Не подкрепям никого”. Тогава този кандидат ще стане кмет. С един глас. Такъв е законът.“, обяснява Константинов.

Професорът нарича глупост и т.нар. “недействителен глас”, подаден за партия или кандидат. Това преди 2013 година го нямаше.

Не може един глас хем да е за някого, хем да е недействителен, отсече той.

„Понякога избирателят рисува и леко цинични картинки по бюлетината. Тогава тя също съответства на недействителен глас. Затова съветвам избирателите да използват само син химикал и знаците “Х” и “V”, препоръчва Константинов.

На въпрос колко са реално избирателите, той отговаря: „Избирателите в България не се знае колко са точно, но оценката е за около 5,8 милиона. Така че да, ще има фантоми и те ще са 400 хиляди. Това е голям успех в сравнение с други избори, когато фантомите достигат милион. Откъде идва тази разлика? Ами за местни избори от списъците се чистят имената на хората, които имат настоящ адрес в чужбина. Това са главно български избиратели в Турция, но има и такива в други държави и континенти, например в Америките.“

Ето и как се чистят фантомите - с активна регистрация, за което пример е Франция. Там, ако искаш да гласуваш през 2020 година на каквито и да са избори, до 31 декември 2019 година трябва да се регистрираш, включително и онлайн. Ако не се регистрираш, не попадаш в избирателния списък и не гласуваш. Дори ако си президент на Франция или пък съпругата му (имаше и такъв случай).

На 27 октомври Константинов очаква да гласуват повече от 3 милиона души. Тогава при 5,8 милиона избиратели реалната активност ще е над 50%, казва той. Първите междинни резултати ще започнат да излизат скоро след 20 часа вечерта, а окончателните резултати ще бъдат обявени в законово определения срок.

Константинов потвърди, че местният вот ще бъде най.скъпият. „Ще похарчим 70 милиона лева, което е прецедент. Дали са много, или малко, да кажат икономистите и юристите, аз няма да коментирам дали е висока цената на изборите. А иначе, увеличени са възнагражденията на избирателните комисии, както и разходите за охрана. Всички тези хора заслужават достойно заплащане за своя тежък и отговорен труд.“, категоричен е математикът.