Мика Каурисмаки идва в България, вижте кога

У нас
16:39 - 05 Август 2021
2501
Мика Каурисмаки идва в България, вижте кога

Финландският режисьор, сценарист и продуцент Мика Каурисмаки ще е сред гостите на есенното издание на София Филм Фест. Той се очаква да пристигне у нас след около месец – към средата на септември, за да представи най-новия си филм „Една спокойна нощ“.

В рамките на визитата си в България, Каурисмаки ще получи и Наградата на София. Тя ще му бъде връчена заради приноса към към седмото изкуство.

Фестивалът, в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България, представя ретроспектива на Каурисмаки, която ще стартира на 10 септември в Дома на киното, предаде „Монитор“.

„Чувствам се не кинорежисьор, а киноантрополог - обичам да пътешествам, да наблюдавам и изследвам света и хората през камерата, а впечатленията запечатвам на лента“, разказва за влечението си към киното Мика Каурисмаки.

Той е роден през 1955 година и е по-големият брат на Аки Каурисмаки, чиято ретроспектива вече бе представена в програмата на предишното издание на СФФ. Мика става известен със своите филми „Хелзинки-Неапол цяла нощ“ (1987), „Зомби и влакът на призраците“ (1991), „Тримата мъдреци“ (2008), които публиката на София Филм Фест ще може да види на голям екран.