Мика Зайкова пред Lupa.bg: Българите се трудим като египетски роби

Ексклузивно
16:50 - 13 Януари 2020
7717
Мика Зайкова пред Lupa.bg: Българите се трудим като египетски роби

„Финландия си съкрати работната седмица, защото борави с високи технологии и не е необходимо хората да работят продължително. България обаче ползва технологии от средата на XX век, няма инвестиции и е налице ниска производителност. Затова нашите работодатели искат да увеличат седмичния и извънредния труд“.

Това заяви пред Lupa.bg финансовият експерт Мика Зайкова относно искането на бизнеса да се промени Кодекса на труда.

„Нашето образование се намира на 117 място в света от 169 държави. Ние го унищожихме, квалификацията е ниска. В България има 187 000 души, които нито работят, нито учат. Защо работодателите не ги квалифицират и да ги използват?”, пита Зайкова.

Според нея на 8-часов работен ден у нас работят много малко хора. „Повечето се трудят като египетски роби. Международната организация на труда държи на 8-часовия работен ден и иска да се намали  извънредния труд.

В нашия Кодекс полагането на извънреден труд е забранено. Ако все пак се наложи допълнително да се работи, то трябва високо да се заплати. Сега работодателите искат да се въведе 9-часова работна седмица и да се увеличи извънредният труд на 300 часа. Ако това стане, се връщаме в XVI век”, смята финансовият експерт.