Милен Керемедчиев: Македония няма да влезе в ЕС в следващите 10-15 години

Жалко е, но те си го причиняват сами, заяви бившият зам.-министър на външните работи

Свят
19:24 - 30 Януари 2023
2869
Милен Керемедчиев: Македония няма да влезе в ЕС в следващите 10-15 години

"В следващите 10 до 15 г. Република Северна Македония няма да стане член на Европейския съюз. Жалко е за тях, но те го причиняват сами на себе си" - такава прогноза направи бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Има опити да се намали напрежението и от двете страни. Със сигурност ще има сблъсъци, въпросът е до колко могат да се координират и намалят, каза той по повод предстоящите чествания на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Категорично има външна намеса. Като погледнем кои са организаторите на най-сериозни сблъсъци, ще видим и кои са кукловодите. От наша страна ще видим, че става въпрос за ВМРО и "Възраждане", които отявлено защитават позициите на Русия. От другата страна е ВМРО-ДПМНЕ, която иска Северна Македония да е по-близка със Сърбия и Русия, отбеляза Керемедчиев.

Тази тема се нагнетява от партии, които са извън парламента и се опитват да вдигнат своята подкрепа, а "Възраждане" пък се опитват със всякакви провокации да си вдигнат резултатите. ВМРО-ДПМНЕ пък правят всичко възможно да дестабилизират управляващите СДСМ, анализира той.

Нека бъдем спокойни и да не изпадаме в истерия. Няма бъларско вето, има вето на ЕК към Северна Македония. След споразумението, което беше подписано по предложение на Франция, вето от България няма, има от ЕК и преговорите ще стартират, когато Скопие изпълни ангажиментите си. Ветото не е падало, а се е променило. РСМ не е започнала преговори за членство, тя може би е на светлинни години заради начина, по който се държи за разлика от Албания, която тихо и кротко си започна преговорите, напомни той пред БНТ.

Румъния има много по-сериозна подкрепа за Шенген от нас, но би струвало много повече да изградим граница помежду си, отколкото да станем членове заедно. Виждате колко нелегални мигранти се хващат в страната и големите градове, те са влезли тук, явно имаме готовност за членство, но корупционни практики ни спират, каза още Керемедчиев.