Милен Керемедчиев: Планът за възстановяване може да вдигне данъците

ЕК няма механизми да се справи с ръста на цените, заяви бившият зам.-министър на икономиката 

Общество
20:46 - 22 Октомври 2021
3201
Милен Керемедчиев: Планът за възстановяване може да вдигне данъците

На последната среща европейските лидери показаха неспособност да се справят със сериозните предизвикателства - с мигрантите, с коронавируса, последно - всяка държава членка със своя национален бюджет да се справя с нарастващите цени на енергийните доставки. Няма единна позиция как да се спре скокообразният ръст на цените на енергийните доставки. Това заяви пред БНТ Милен Керемедчиев, бивш координатор на Пакта за стабилност на Югоизточна Европа. 

"Вижда се, че Франция, Испания, Гърция настояваха ЕС да купува общо енергоносителите, но Германия настоява това да не е така - те си чакат "Северен поток 2" - обясни той. - Интересно бе и изказването на руския президент Путин, който обвърза повишаването на доставките с газопровода. Русия ще изчака пускането му. И ако това не е извиване на ръце..." 

Според него Германия не е ключът към разрешаването на противоречията, защото големите страни-членки са различни като развитие и преход към зелените технологии. Докато северните държат това да става по-бързо, Полша, България разчитат на въглищата.

"8% от БВП на страната зависи от производства, разчитащи на въглища, те много трудно и с тежки реформи ще преминат към зелена енергетика - допълни експертът. - Румен Радев, Франция настояха с група страни ядрената да се признае за чиста и екологична. Унгария защити Полша заради проблемите й с решението на Конституционния съд и върховенството на закона. Когато има групи по интереси и няма единно становище, ЕС ще продължава да бъде слаб." 

Според Керемедчиев цените ще растат, инфлацията ще галопира, ЕК трудно ще наложи Плана за възстановяване и няма механизми да се справи с ръста на цените. 

Той смята, че новите мерки по Плана ще доведат или до вземане на нови заеми или до вдигане на данъците.

"Вървим към плавното им повишение - неминуемо е", смята той. Според него повишението на корпоративния данък от 10 на 15% няма да отблъсне чуждите инвеститори. 

"Те се плашат от тежката бюрокрация, от корупцията - посочи Керемедчиев. - В Плана са заложени 16% от очакваните приходи за държавната администрация. Вместо да намалим административната тежест, тя ще става още по-агресивна."