Милен Велчев: В тази обстановка не могат да се очакват смели реформи

Предложеният бюджет е реалистичен, заяви бившият финансов министър

Новини
18:50 - 27 Юни 2023
3914
Милен Велчев: В тази обстановка не могат да се очакват смели реформи

„Предложеният бюджет е реалистичен. В тази обстановка не могат да се очакват смели реформи и такива няма заложени. Планиран е бюджетен дефицит в рамките на 3%. Според мен трябва да е близо до нулата. БСП така или иначе излизат на бунтове, какво друго да правят. Дефицитът ни доближава до еврозоната и позволява да запазим стабилността на държавните финанси“.

Това каза бившият финансов министър Милен Велчев в "Лице в лице" по Би Ти Ви.

„Не виждам мерки в областта на приходите. Какво правим с намалената ставка на ДДС за произволно избрани браншове и стоки и кога най-после ще признаем, че пандемията е свършила, а временните намаления ще бъдат премахнати“, открои той.

„Бюджетът предвижда увеличение на пенсиите, други социални плащания, заплатите на учители. Възниква въпросът доколко е разумно тези плащания да се увеличават с тези темпове, генерирайки 3% дефицит“, обясни Велчев.

Скритият счетоводно милиард

„Огромната част от тези пари представляват недовзети вземания от ТЕЦ „София“ и други дружества. На всички е ясно, че когато газът поскъпва с десетки проценти, а топлофикационните услуги не поскъпват, се генерира огромен дефицит в ТЕЦ „София“, който не може да бъде платен към „Булгаргаз“. Тези пари не са влезли в „Булгаргаз“ и БЕХ, защото Топлофикация няма как да плати. Ако с проверки са вадят милиарди, да правим всяка седмица“, обясни бившият финансов министър.

„Не казвам, че всички сметки са чисти до стотинка, но не мисля, че може един милиард така да изчезне“.

Шеф на БНБ и еврозоната

„Шефът на БНБ е важен, защото това е един от основните регулаторни органи. Кой е шеф на БНБ не е толкова важно, колкото в Румъния или Полша. Ние заради валутния борд не водим политика. Ролята на БНБ се свежда до надзор, но това е важен регулатор“.

„БНБ има своята роля в доказването, че сме готови за еврозоната. Тя може както да издърпа колата, когато има съмнение за критерия за инфлация, или с определена пасивност или бойкот може да попречи на влизането в еврозоната“, подчерта Велчев.

Политическата стабилност

„Правителството не е устойчиво по отношение на 4-годишен мандат. Очаквам да се разберат на първо време и поне след местните избори да продължи това управление. Струва ми се, че ГЕРБ е в силната позиция, бъдейки способни да се коалират в едната или другата посока. Картите са в тях и тях зависи бъдещето на кабинета“, коментира той.