Минималната работна заплата става 1080 лв?

Синдикатите настояват за прилагане на европейските правила

Актуални новини
13:50 - 22 Май 2024
5968
Минималната работна заплата става 1080 лв?

Синдикатите в България настояват за прилагане на Европейската директива за минималната работна заплата и въз нейна основа от 1 януари 2025 г. тя да стане 1080 лв.

Това, което се очаква е, на 1 септември министърът на труда и социалната политика да постави подписа си под заповед, с която МРЗ ще стане малко над 1000 лева от догодина. Остава въпросът с транспонирането на директивата в нашето законодателство. 

Синдикатите твърдят, че е изгубено много време в тази насока, през което нищо не е било свършено, а срокът е до 15 ноември. Те твърдят, че

едва ли ще успеят да измислят механизъм, по който МРЗ да отговаря на изискванията на ЕС.

Това обаче не отменя ангажимента на българските власти имплементирането на директивата да се случи възможно най-скоро.

„От 1 септември министърът на труда и социалната политика трябва да издаде заповед и минималната работна заплата да стане 1080 лева. Ние от 30 години мерим заплатата за издръжка и тази сума няма да стигне”, заяви Любослав Костов, КНСБ.

„Увеличението на минималната работна заплата през последните години показва нелош темп. Но той не успява да доведе до нужното увеличение на покупателната способност на населението”, подчерта Атанас Кацарчев от КТ "Подкрепа", предаде Нова тв.