Минимум по 400 грама плодове и зеленчуци дневно

По-добре е те да са в сурово състояние, съветва диетологът проф. Донка Байкова

Здраве
14:48 - 22 Май 2019
4130
Минимум по 400 грама плодове и зеленчуци дневно

Минимум по 400 грама плодове и зеленчуци трябва да приемаме дневно. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика по повод 22 май – Европейския ден за борба с наднорменото тегло. Според нея трябва да се храним задължително на закуска, обяд и вечеря.

„Ние казваме винаги, тези хранения да бъдат подкрепени с междинни, леки хапвания или поне прием на някакъв плод, течност, чай с лимон и мед, цитронада“, посочи проф. Байкова. „Ние имаме нужда от 60 различни хранителни вещества дневно, би трябвало да приемаме съобразно пирамидата на здравословните храни. По един представител от всичките групи храни“, отбеляза тя, като уточни, че трябва да консумираме въглехидрати, плодове, зеленчуци, белтъчини, мазнини и минимално количество захари.

„Всяка държава, в това число и нашата има национални препоръки за здравословно хранене. Те звучат императивно, за да могат да бъдат запомняни и обикновено са 10–12“, уточни проф. Байкова, като добави, че българските национални правила за здравословно хранене са 12 на брой.

„Яж всекидневно разнообразна храна. Имаме нужда от много и различни хранителни вещества. Консумирай често въглехидратни храни, източници на енергия – за работата на мускулите и мозъка“, коментира тя.

„Винаги добавяй към основните хранения зеленчук или плод. Ние казваме, това трябва да бъдат минимум около 400 грама плодове и зеленчуци за ден. Това е минимум. Добре е да бъдат повече 600–700 грама. По-добре е те да са в сурово състояние, свеж вид. Ако не под форма на смутита, тъй като са богати на фибри и тогава не ги изхвърляме“, добави Байкова, като уточни, че тази храни са активизатори на храносмилателния тракт.

„Три пъти седмично яж животински храни, но два пъти задължително променяй животинските храни, замествай ги с растителни източници. Добре е поне един-два пъти седмично в менюто да фигурира и риба. Тя е много богата на омега-3 мастни киселини, на лесно усвоим белтък, почти цялата гама минерали и витамини“, изтъкна проф. Байкова. „Разбира се, дозирано приемайте мазнини, като добавъчни към ястия, салата, дресинги. Намалете до минимум захарите, движете се активно, поддържайте добро телесно тегло, пийте достатъчно течности“, посочи още като препоръки за добро здравословно състояние диетологът.