Министър Божанов: Избори по време на няколко кризи са лошо решение

Политика
19:23 - 17 Юни 2022
1595
Министър Божанов: Избори по време на няколко кризи са лошо решение

Министър изрази мнение дали е удачно да има предсрочни избори.

Начинът, по който убеждаваме депутатите е чрез показване на принципната позция на правителството. Най-приятелско и принципно убеждаваме. Опитваме да променим картината. Кирил Симеонов сподели преди дни, че разговорът му с премиера не е включал общания за постове. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в предаването "Още от деня" по БНТ. 

При Борисов скандалите бяха много. Беше скандал след скандал и свикнахме с тях. Това не оправдава сегашните, но те са следствие от сложността на коалицята. изграждането на коалиционната култура е сложна и води до този казус, добави още той. 

Партиите усещат възможността за предсрочни избори. Най-вероятните сметки са ако правителството падне и не успеем да съставим следващо, в началото на есента да има предсрочни избори. По конституция "Продължаваме промяната" трябва да предложат правителство, дали ще го направят е по тяхна преценка. Избори в момента на няколко кризи са лошо решение. От "Демократична България" не и е страх от изброи, но призивът винаги е бил да се върнем на масата на преговорите и да видим какъв е националният интерес. Нашият призив е бил към "Има такъв народ" да се върнат на масата на преговорите в името на приоритети и цели, изваждане от криза. Нови избори може да пренаредят нещата малко, но отново ще трябва да се съставят сложни коалиции, посочи Божанов.

Божанов заяви, че не му е известно да има липсващи или подменени данни от флашки от машините за гласуване на предишните избори.

Според него програмата за управление е била добра идея, но нямаше да има решаваща роля. 

Божанов изрази позиция и по казуса с лабораторията на "Капитан Андреево".

Там мафия очевидно е имало, предстои да се изясни с кого е била свързана. Това действително е най-яркият пример за корупцията, но е само един от примерите, допълни Божанов.

Министърът на електронното управление коментира и заложените действия във воденото от него ведомство.